Translate

Δευτέρα 4 Μαΐου 2009

Μιλάμε τώρα

Το χειρότερο που μπορεί να κάνει ένας Διασώστης σήμερα και να θεωρηθεί με τη μία ότι δημιουργεί προβλήματα, είναι να ζητήσει από το γραφείο αλλαγή ασθενοφόρου, ή ομάδας. Πες ότι θέλεις να δουλέψεις με κάποιον συνάδελφο και κάνεις αίτηση να πας εσύ σ' αυτόν, ή να έρθει αυτός σε σένα. Πέφτουν να πεθάνουν. Χαλάς όλον τον προγραμματισμό του ΕΚΑΒ. Έχεις διαλύσει την υπηρεσία.
Βέβαια δεν σου το λένε στα ίσια: "οι αλλαγές συνάδελφε είναι γι' αυτούς που έχουν βύσμα". Να το καταλάβεις και να μην τους ενοχλείς και να μην παιδεύεσαι. Γιατί έτσι ρε πούστη τα παίρνεις. Όταν έκανε η Διοίκηση τις αλητείες με τις μεταθέσεις, τις μετατάξεις, τις αποσπάσεις, τις μετακινήσεις δεν δημιουργήθηκε κανένα πρόβλημα στην Υπηρεσία; Ποιος είπε όχι τότε; Δεν ξέρω, αλλά αν ήμουν στο Γραφείο και ο Πρόεδρος ήταν ξάδελφός μου και η Κωσταδιού κουμπάρα μου, θα μιλούσα και αν δεν καταλάβαιναν θα τους τα βροντούσα μόνο και μόνο για να μην με θεωρούν οι συνάδελφοί μου συνένοχο. Θα μου πεις μ' αυτή τη λογική φίλε βρέθηκες από τις Αεροδιακομιδές στο Α10. Σύμφωνοι είναι στον χαρακτήρα του καθενός.
Που να βρω δίκιο όμως. Έχω την ατυχία να είμαι ο πιο παλιός στη βάρδια και όταν αναφέρω ένα πρόβλημα, οι νέοι μου απαντούν με άλλα πενήντα. Και έχουν και δίκιο. Γιατί όταν κάποιος έρχεται νέος στο ΕΚΑΒ και πριν προλάβει να χαρεί που έγινε δημόσιος υπάλληλος, τον πετάνε στη γαλέρα και του χρεώνουν κουπί. Έτσι για να του βγει από τη μύτη.
Θα τον βάλουν να δουλέψει με κανέναν νέο, που για να βρουν την Βασ. Σοφίας πρέπει να κάνουν σύσκεψη και να πάρουν 4 τηλέφωνα. Και αυτή είναι η καλή εκδοχή. Οι άλλες είναι να δουλεύεις με πρεζόνια, αλκοολικούς και ψυχασθενείς. Ή με παλιό συνάδελφο, που σου επιβάλλει να ξεχάσεις στη στιγμή, ότι διδάχτηκες δύο χρόνια στη σχολή.
Αυτές οι αναφορές στους παλιούς με εκνευρίζουν. Τι σημαίνει παλιός; Παλιός είναι ένας συνάδελφος με περισσότερες γνώσεις και εμπειρία. Στοιχεία τα οποία καλείται να μεταδώσει στους νεώτερους, για να εξασφαλιστεί η συνέχεια και η βελτίωση. Αυτό ισχύει παντού, εκτός από το ΕΚΑΒ. Τι μεταδίδεται στους νέους το ξέρουν και οι πέτρες.
Και μια και πήγε αλλού η κουβέντα, εγώ θα το θέσω το ζήτημα και ας μου κόψει την καλημέρα το μισό ΕΚΑΒ.
1. Νομιμοποιείται το ΕΚΑΒ να χρησιμοποιεί, σε τομείς παροχής υπηρεσιών επειγόντων (ασθενοφόρα επειγόντων, Κινητές Μονάδες, Αεροδιακομιδές, Συντονιστικό Κέντρο), μη πτυχιούχους Διασώστες;
2. Νομιμοποιείται τη στιγμή που υπάρχουν 2000 αδιόριστοι πτυχιούχοι;
3. Είναι ίδιου επιπέδου η παροχή υπηρεσιών, μεταξύ ενός πτυχιούχου και ενός μη πτυχιούχου; Τότε ποιο το νόημα ύπαρξης του ΙΕΚ; Μήπως άσκοπα σπαταλώνται χρήματα του Δημοσίου;
4. Πρέπει ο Έλληνας πολίτης να γνωρίζει πως όταν καλέσει ασθενοφόρο σε περίπτωση κρίσιμου προβλήματος υγείας, είναι θέμα τύχης η στελέχωση του ασθενοφόρου;
5. Έχει δικαίωμα ο Πολίτης να επιλέξει αν θα του αποσταλεί ασθενοφόρο με πτυχιούχους Διασώστες, ή όχι;
6. Πως θα τα πληροφορηθεί όλα αυτά; Πρέπει να ενημερωθούν τα Μ.Μ.Ε. για αυτήν την ιδιαιτερότητα του ΕΚΑΒ, ωστε με την σειρά τους να ενημερώσουν τους πολίτες;
7. Δικαιούται ένας απόφοιτος του ΙΕΚ να κινηθεί νομικά κατά του ΕΚΑΒ, σύμφωνα με τα παραπάνω;
Θέλω την άποψή σας εδώ. Ότι γράφω είναι δικές μου απόψεις και δεν είναι απαραίτητα σωστές. Γιατί δεν θα το αφήσω έτσι.

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πιάσε το αυγό και κούρευτο...Αν περιμένεις να βγάλεις άκρη με τους καρεκλοκένταυρους και τα εκάστοτε κομματόσκυλα,είσαι πολύ γελασμένος...Παρ'όλα αυτά ας τα πιάσουμε τα θέματα που θέτεις ένα ένα...
1) Υπάρχει ένα Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο καθορίζονται τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων του ΙΕΚ ΕΚΑΒ.Σαφώς και πρέπει σε κρίσιμους τομείς των επειγόντων να χρησιμοποιούνται αποκλειστικά και μόνο απόφοιτοι ΙΕΚ ΕΚΑΒ...Είναι αδιανόητο να υπάρχουν στις αεροδιακομιδές,στις μηχανές (που έχουν κλείσει βεβαίως βεβαίως),στις κινητές μονάδες και ούτω καθ'εξής πληρώματα ασθενοφόρων που ΔΕΝ έχουν τελειώσει ΙΕΚ ΕΚΑΒ και ΔΕΝ είναι πιστοποιημένοι...Είναι αδιανόητο την ώρα που η διοίκηση του ΕΚΑΒ διαλαλεί δεξιά και αριστερά την ποιοτική αναβάθμιση του έμψυχου προσωπικού,να χρησιμοποιεί άτομα χωρίς ουσιαστικές γνώσεις...Καλή και χρυσή η εμπειρία αλλά οι καιροί και η αντιμετώπιση στην Επείγουδα Προνοσοκομιακή Φροντίδα επιβάλλουν πολλά περισσότερα προσόντα και ακόμα πιό πολλές και ουσιαστικές γνώσεις...
2) Σαφώς και όχι
3)Αυτονόητη η απάντηση
4)Πρέπει να το γνωρίζει αλλά εδώ τον καίνε σημαντικότερα προβλήματα όπως αν θα έρθει τελικά το ασθενοφόρο,μετά από πόσες ώρες,να βρούν άτομα να μεταφέρουν τον ασθενή τους μιάς και σε σχεδόν όλα τα ασθενοφόρα υπάρχουν γυναίκες που δυστυχώς δεν μπορούν να σηκώσουν τον μέσο πλέον Έλληνα,τα κιλά του οποίου είνα κατά Μ.Ο 85-90 κιλά...δυστυχώς και χωρίς να έχω κανένα πρόβλημα με τις γυναίκες συναδέλφους...Δυστυχώς όλα σε αυτή τη χώρα είναι θέμα τύχης...
5)Ο έλληνας πολίτης δικαιούται να τύχει της καλύτερης προνοσοκομίακής και νοσοκομιακής φροντίδας, η οποία όμως δυστυχώς επαφείεται στην καλή διάθεση ορισμένων διασωστών οι οποίοι και πολλάκις με δικά τους χρήματα συμμετάσχουν σε σεμινάρια και συνέδρια για να γίνουν καλύτεροι...
6) Άλλο που δεν θέλουν τα ΜΜΕ...Ίσως ήρθε η ώρα να μάθουν τι έχει γίνει ΚΑΙ στο ΕΚΑΒ...
7)Μόνο οι απόφοιτοι του ΕΚΑΒ?Αυτοί οι πολίτες που δίνουν τόσα και τόσα λεφτά για την δημόσια υγεία,δεν έχουν δικαίωμα να κινηθούν και αυτοί νομικά κατά του ΕΚΑΒ?

Απόστολος Δ.

Ανώνυμος είπε...

distixos kirioi ola afta poy sizitame ekfrazonte me mia leksi KATANTIA.... katantia tis paidias kai tis oikogenias alla kai ton dikon mas sfalmaton poy ta vionoyn ta paidia mas.An den alaksoyme rota to karavi 8a eksokoili sta ava8i.
An den dromologi8oyn amesa aftarxikes apofasis kai lisis ta pragmata idi exoyn pari tin ptotiki poria sto vara8ro , to pote 8a vroyn pato den ksero.
lene pos ''toy ellinos o trxilos zigo den ypomeni''alla distixos an den toy valis zigo apo8rasinete kai 8a eksigiso ti enoo,apo tin empiria moy sto I.E.K. EKAV mexri tora:1)to 50%ton ma8iton erxonte gia na vroyn mia doylia sto dimosio giati einai koproskyla,to 25% 8a ginoyn klasikoi dimosioi ypaliloi 8a foresoyn ta mavra manikia opos vlepoyme se palies ellinikes tenies kai 8a tiroyn pros to simferon toys pista to grama toy nomoy kai ton dimosioypaliliko kodika, to ypoloipo 25% einai afto poy pragmatika 8a agapisi tin doylia ,8a exei idees,endiferon gia ton arosto,8a exei idees gia tin veltiosi paroxis ypiresion .
Otan sto proto ma8ima se rotan an 8a dioristoyn kai posa 8a pernoyn ti peri8orio soy afinoyn gia na skeftis gia aftoys,(ton liko ton vlepis ta xnaria toy girevis).
exoyn alotrio8oi stin magia tis epoxis , tempelika lefta frape kai kinito.
Deftero paradigma:tinxani na vriskome stin eisodo tis nosileftikis (ekav athinon) apo tin plevra toy sinergioy en eti 2004 ligo prin ksekinisoyn oi olympiakoi agones,as8enofora kenoyria etima gia kinisi parkarismena,ta nodirizomena palikaria me plastiko frapedaki (aparetito ergalio stin doylia mas)ka8ismena ston iskio poy prosfere to ktirio toy synergioy,o Lefteris 'nosileftis'exei vgali ton ygionomiko eksoplismo ton as8enoforon ekso stin veranta kai toy fonazi:pedia elate na valoyme ta pragmata sta as8enofora ,kai erxete i apantisi (apo ton paxi iskio)doylia tis nosileftikis, apo pioys ?? mias mera ypaliloi . eee den leo itan koyrasmena ta pedia apo tin pistipoiisi.
Trito paradigma:simera sta epigonta nosokomeioy diekomizete as8enis diasolinomenos me anatagmeni anakopi (alla se poli kaki katastasi),afoy exei enimero8i kataftani to epistimoniko iatriko epitelio, H anes8isiologos (katigoria tis neoteris synomotaksias epistimon toy kalb "tempelika lefta" ) rota perixaris gia to peristatiko???? TI FARMAKA TOY XORIGISATE GIA TIN DIASOLINOSI????
Afta kai alla polla simvenoyn synadelfoi, file kyriako oso erxomaste stin doylia me afti tin nootropia poy enai genikoi ,alla tosa kai xirotera ua kanoy oi dioikisis..
Den kaseroyn omos ta paidia oti : EMEIS DIALEKSAME NA YPIRETOYME TON ARROSTO ,OXI AFTOS EMAS

STERGIOPOYLOS VASILIS

Κυριάκος Σιδηρόπουλος είπε...

Ρε Βασσίλη επίτηδες το κάνεις; Δεν μπορείς να γράψεις Ελληνικά;
Γράφεις τα πιο ενδιαφέροντα σχόλια, αλλά μας βγαίνει η πίστη να τα διαβάσουμε!
Δεν θα απαντήσω στα πολύ σωστά που γράφεις. Θα σου πω όμως να μην ξεχνάς ότι "το ψάρι βρωμάει απ' το κεφάλι".

νονος είπε...

προς κ.στεργιοπουλο.κατα αρχας σεβαστη η γνωμη σου,αλλα θα ακουσεις κ τη δικη μου,ενος νεου που ειμαι εγω.το μονο που φταιει στο εκαβ ειναι τα παιδια του ι.ε.κ?αν καταντησε ετσι το εκαβ,οφειλετε στις πολιτικες τις εκαστοτε διοικησης κ πουθενα αλλου κ εσυ εισαι ενα γραναζι αυτων των μηχανων,που δεν εκανες ποτε τιποτα για να αλλαξεις το προσωπο του εκαβ(ενω σε ενδιαφερει).για ποιο λογο ηρθατε στο εκαβ ολοι οι παλαιοι,πριν 20-30 χρονια?ολοι για μια δουλεια κ απο εκει κ περα δειχνουμε αν την αγαπαμε η οχι...για αυτο μην κρινεις κανεναν.προσωπικα δεν εχω μαζι σου(δεν σε ξερω καν).η γνωμη μου ειναι οτι το 'ψαρι' βρωμαει απ το κεφαλι...και η μονη βιτρινα του εκαβ ειναι τα πληρωματα του δρομου.με αυτα μην ασχολειστε,ασχολοιθηται με τους'καρεκλοκενταυρους'...

Ανώνυμος είπε...

Καταρχήν θέλω να σας ευχαριστήσω για τα σχόλια!!!!! Αυτό σημαίνει ότι κάποιοι ταρακουνιούνται , άρα υπάρχουν , ενδιαφέρονται για την δουλειά .
Αγαπητέ μου ίσως επειδή είναι γραμμένο με αγγλικούς χαρακτήρες δεν θα κατάλαβες τόσο καλά το άρθρο μου , για να διευκρινίσω και συνάμα να μην παρεξηγηθώ , αναφέρθηκα για την νοοτροπία που κυριαρχεί την σημερινή εποχή (όχι ότι δεν επικρατούσε και παλαιότερε αλλά σε μικρότερο βαθμό) , δεν μίλησα ότι αυτοί του ΙΕΚ όταν κάνουν την δουλειά τους δεν την κάνουν σωστά [όπως τα έχουν διδαχτεί {αν τα έχουν διδαχτεί λάθος δεν φταίνε οι μαθητές }στην σχολή τους] .
Αναφέρθηκα για την νοοτροπία που επικρατή με πραγματικά γεγονότα που έτυχε να συναντήσω , για να σας δικαιολογήσω τα γραφόμενα αλλά και με ποσοστά επί τις εκατό (%) , αν είσαι στο δεύτερο 25% τότε έχω ελπίδες ότι για το λειτούργημα του ΔΙΑΣΩΣΤΗ υπάρχει φως στο τούνελ .
Μίλησα για περιστατικό στα επείγοντα του Νοσοκομείου για να τονίσω ότι η νοοτροπία αυτί δεν αφόρα μόνο τους νέους στο χώρο του ΕΚΑΒ αλλά είναι γενικό το κακό και δεν συμβαδίζει με την μόρφωση του καθενός , αλλά από το πόση τσίπα κουβαλά ο καθένας πάνω του .
Όσο εμείς το παίζουμε ΛΟΥΦΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ άλλες τόσες διοικήσεις και να έρθουν ΛΟΥΦΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ θα το παίζουν και αυτές .
Ας πάμε και στο κομμάτι τι έχω κάνει εγώ : στα σαράντα μου με οικογένεια , αλλάζοντας βάρδιες με συναδέλφους ( πολλές φορές κατακρινόμενος ) έβγαλα το ΙΕΚ ΕΚΑΒ για να μάθω περισσότερα ,να γίνω καλύτερος ,αλλά αν μη τι άλλο τα χρόνια και η φλόγα η δικά μας έσβησε από τις υποχρεώσεις , περίμενα από τους νέους να στύβουν την πέτρα και να βγάζει ζουμί , αλλά δυστυχώς κάθε μέρα γελιέμαι .

Ευχαριστώ εκ των προτέρων για τα σχόλια



ΣΤΕΡΓΙΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

Ανώνυμος είπε...

καλησπέρα και από εμένα τι να πρώτο πούμε για το εκαβ το ότι έχουν βγάλει απλό ασθενοφόρο σαν λοιμωδών και κάθεται μέσα στο εκαβ και διαβάζει εφημερίδες κτλ είμαστε που είμαστε τρεις και ο κούκος εξω κόβουν και ενα ασθενοφόρο από μια βάρδια τα λογία είναι περιττά αυτά τα ολίγα και από εμένα

Ανώνυμος είπε...

OTAN EMEIS MONO K MONO GIA NA EKSASFALISOUME TO TOMARI MAS VAZOUME VISMA GIA NA MPOUME STI SXOLI K DEN EXOUME KAN TIN MAGKIA NA DIAVASOUME GIA NA TIN TELEIWSOUME , DEN MPOROUME NA KATIGOROUME TOUS PALIOUS POU EINAI TOSA XRONIA STOUS DROMOUS KAI PALEUOUN. DEN MPORW NA KATALAVW TI NOOTROPIA SAS? TI NOMIZETE EINAI I SXOLI ? MIA MEGALI FOUSKA K TIPOTE ALLO . THARITE PWS KSEROUN OI SPOUDASTES TI TOUS GINETE , PERA APO METRIMENA ATOMA POU ASXOLOUNTE PRAGMATIKA? DEN FTAIEI TO SISTIMA I STASI MAS FTAIEI , AN K NEA AKOMA TA VLEPW KATHE MERA STI SXOLI , PWS NA FAEI O ENAS TON ALLO GIA MIA THESI , LES K AN VGALOUN TI SXOLI THA MPOUN AMESOS. POU KSIPNISAN STA 30ANTA TOYS GIA NA PROKOPSOUN .....AS GELESW KALITERA , GIATI THA PREPE NA KLEME GIA TIN KATANTIA TOU KLADOU PAIDIA!!!!!!!