Translate

Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2009

Πως Γίνεται Αυτό;

Κάθε φορά που κάποιος συνάδελφος εκθέτει τις απόψεις που, σχετικά με ζητήματα της δουλειάς μας, εμφανίζεται ο φίλος και συνάδελφος Βασίλης, ο οποίος μέσω του γραφικού καφετζή του χωριού του, ρωτά: "καλά όλα αυτά, αλλά πως γίνεται αυτό;"
Η απάντηση, κατ' αρχήν, φαντάζει εύκολη: Μαζεύουμε τα στοιχεία, κάνουμε προτάσεις προς την πολιτική ηγεσία και γίνεται. Δεν γίνεται όμως έτσι. Και δεν γίνεται, γιατί είναι λάθος η ερώτηση του καφετζή.
Η σωστή ερώτηση είναι: "που γίνεται αυτό;". Όχι στην Ελλάδα πάντως. Γιατί εδώ κανείς δεν είναι σε θέση να κάνει προτάσεις. Για τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει μια πρόταση, αναφέρθηκα σε προηγούμενη ανάρτηση. Αυτά ισχύουν διεθνώς. Στην Ελλάδα, μια πρόταση πρέπει να έχει και δύο επιπλέον χαρακτηριστικά: Να περιλαμβάνει και αυτόν που προτείνει και μάλιστα σε πόστο από το οποίο θα διοικεί, ή τουλάχιστον θα επηρεάζει τις εξελίξεις στο χώρο.
Παραδείγματα:
1. Ζητάς από έναν Γιατρό (πρώην looser, νυν "βρήκα πεδίο να παίξω μπάλα και βλάχους να πουλήσω επιστήμη") προτάσεις για το ΕΚΑΒ. Τα στοιχεία τα ξέρει και τα συμπεράσματα είναι κοινά για όλους. Τι να προτείνει λοιπόν; Να μην έχει Γιατρούς το ΕΚΑΒ; Οπότε πλακώνεται στις εργασίες για να μαϊμουδίσει τα στοιχεία. Έχω κρατημένη εργασία πολύ καλής Γιατρού και φίλης, η οποία αποδεικνύει το αυτονόητο: Ότι σε μια αεροδιακομιδή από τη Ρόδο στην Αθήνα, ο ασθενής που έχει ως πάθηση όλη την ιατρική βιβλιογραφία και υποστηρίζεται με 40 φάρμακα και 5 μηχανήματα, πρέπει να συνοδεύεται από γιατρό. Σε ποιο συμπέρασμα όμως καταλήγει; Ότι στο ΕΚΑΒ πρέπει να υπάρχουν Γιατροί.
Καμία αναφορά στην διεθνή εμπειρία, ότι τις δευτερογενείς και τριτογενείς αεροδιακομιδές, δεν τις πραγματοποιούν οι οργανισμοί Άμεσης Βοήθειας και ότι στις πρωτογενείς δεν χρησιμοποιούνται Γιατροί, αλλά Paramedics. Αυτό την συνέφερε, αυτό το συμπέρασμα έβγαλε. Το Παρουσίασε σε Πανελλήνιο Συνέδριο και δεν βρέθηκε ούτε ένας χάνος, από αυτούς που άκουγαν με ανοιχτό στόμα, να ρωτήσει τι σχέση έχουν οι τακτικές αεροδιακομιδές με τα επείγοντα στο δρόμο.
Άλλος περίεργος τύπος παρουσίασε μία εργασία του 1974 σύμφωνα με την οποία "Αμερικανός καθηγητής παρουσίασε στοιχεία για την εγκληματική ανεπάρκεια των Paramedics και την ανάγκη αντικατάστασής τους με Γιατρούς". Ούτε ανέφερε βιβλιογραφία, ούτε τι έχει γίνει στην Αμερική από το 1974 μέχρι σήμερα. Απλώς χρησιμοποίησε την μέθοδο, σύμφωνα με την οποία κι εγώ μπορώ να διαδίδω ότι βάσει κάποιων στοιχείων είναι αδερφή και ψαρεύει ναύτες.
2. Ζητάς από έναν πτυχιούχο Διασώστη (πρώην looser, νυν "βρήκα πεδίο να παίξω μπάλα και βλάχους να αλληλοκοροϊδευόμαστε") προτάσεις για το ΕΚΑΒ. Κι αυτός γνωρίζει τα στοιχεία. Και την πραγματικότητα. Και έχει ήδη βαπτιστεί σε Paramedic. Και επειδή δεν μπορεί να κατεβάσει τον Paramedic στο επίπεδό του, έχει ανεβάσει το ρεζίλι του σε επίπεδο Paramedic. Και προτείνει ότι το ΕΚΑΒ χρειάζεται μόνο άτομα του δικού του επιπέδου εκπαίδευσης και κανέναν άλλο.
Και αγνοεί (κρύβει) ότι μια σειρά από επείγοντα, χρειάζονται ALS αντιμετώπιση.
3. Ζητάς από άλλο πτυχιούχο Διασώστη ("εγινα Δημόσιος Υπάλληλος") προτάσεις για το ΕΚΑΒ. Προτείνει: Πότε θα προσληφθούμε ρε παιδιά; Να έχουμε και 100 Γιατρούς, δεν ξέρω το λόγο, αλλά είναι καλύτερα.
4. Ζητάς από μη πτυχιούχο Διασώστη προτάσεις για το ΕΚΑΒ. Προτείνει: Όλα αυτά που λέτε είναι καλά, αλλά εγώ πρέπει να κάνω επείγοντα γιατί με βολεύει το αυτοκίνητο και η αλλαγή. Πρέπει να προσλάβουμε 3000 άτομα για να μειωθεί η δουλειά και φέρτε και γιατρούς για να κάνουν τα επείγοντα. Κατά περίεργη σύμπτωση, αριστεροί και δεξιοί έχουν την ίδια φρασεολογία και καταδικάζουν, τα περί υπαλλήλων δύο ταχυτήτων, ξορκίζουν την ιδιωτικοποίηση και δεν έχουν πρόβλημα με το πόσοι θα πεθάνουν, αρκεί τα πράγματα να μείνουν ως έχουν. Και να μπορώ να παίρνω καρέκλες στη Διοίκηση και στο Σωματείο.
[Αν τώρα γράψω για τον τηλεφωνητή, τον εκφωνητή, τον "θέλω να γίνω διοικητικός", τον "δώστε μου μετάθεση και κάνω όποια στάση μου ζητήσετε, γράφομαι και στην ΔΑΚΕ", τι μένει; Κάτι ψιλά. Κάτι λίγοι.]
Όπως ο συνάδελφος ο Τάσος, που γράφει πως γίνεται αλλού, αλλά δεν τολμάει να απαντήσει πως γίνεται στην Ελλάδα.
5. Ζητάς από έναν ανεξάρτητο αλλοδαπό μαλάκα προτάσεις για το ΕΚΑΒ. Εκεί θα απαντηθεί Βασίλη το ερώτημα του καφετζή. Σε λίγο.
Είμαι κακός συνάδελφοι; ΝΑΙ. Δεν είστε φίλοι μου πια;
Όποιος αντέξει. Να είστε σίγουροι, ότι εγώ θα αντέξω.

Δεν υπάρχουν σχόλια: