Translate

Τρίτη 9 Μαρτίου 2010

Ελληνική Ένωση Διασωστών


Τι είναι αυτό πάλι;

Είναι Σωματείο;

Είναι άλλη μια Συνδικαλιστική Κίνηση;

Ποιος το έφτιαξε; Και για ποιο λόγο;


Αυτά και πολλά άλλα τα ερωτήματα για αυτή την Κίνηση. Πολλές οι συζητήσεις και πολλές οι (πρώιμες) κριτικές. Και έχω την αίσθηση ότι οι απαντήσεις δεν ικανοποιούν κανέναν.

Και επειδή εδώ δεν γράφονται μισόλογα, θα πούμε τα πράγματα με τ' όνομά τους.


Η ΕΕΔ δεν είναι συνδικαλιστική κίνηση. Κατά καιρούς παρουσιάζονται τέτοιες στο χώρο του ΕΚΑΒ. Ρομαντικοί συνάδελφοι, απογοητευμένοι από την δράση των παραδοσιακών συνδικαλιστικών παρατάξεων, παρασύρονται από κάποια κέντρα (με ύποπτους σκοπούς), ή από τον εαυτό τους (με καλό σκοπό) και ιδρύουν τέτοιες κινήσεις. Είναι λάθος σε κάθε περίπτωση και (για λόγους που έχω εξηγήσει σε παλαιότερη ανάρτηση) αποτυγχάνουν. Δεν μπορείς να βαδίσεις στο συνδικαλιστικό κίνημα, ως εργαζόμενος σε ένα χώρο, ξεκομμένος από κάθε ιδεολογία.

Είναι Σωματείο, με σκοπό τον συνδικαλισμό; Ασφαλώς και είναι.

Με τι στόχο; Να δώσει επιτέλους την απάντηση στο προαιώνιο ερώτημα "Ποιος είναι Διασώστης". Και η απάντηση δεν μπορεί να είναι παρά μόνο μία. "Διασώστης είναι όποιος έχει τίτλο Διασώστη". Να καταργήσει την εξίσωση "Διασώστης = ΕΚΑΒίτης". Εξίσωση η οποία ισχύει μόνο στο δικό μας επάγγελμα.

Γιατρός δεν είναι αυτός που εργάζεται σε δημόσιο νοσοκομείο, αλλά αυτός που έχει τίτλο ιατρικής. Άσχετα που εργάζεται. Μπορεί να καλλιεργεί τα χωράφια του πατέρα του.

Νοσηλευτής δεν είναι αυτός που εργάζεται σε δημόσιο νοσοκομείο, αλλά αυτός που έχει νοσηλευτικό τίτλο. Και σε σουβλατζίδικο να εργάζεται, πάλι νοσηλευτής είναι.

Διασώστης λοιπόν, δεν είναι ο ΕΚΑΒίτης. Είναι αυτός που κατέχει τίτλο "Διασώστη - Πληρώματος Ασθενοφόρου", άσχετα που εργάζεται. Στο ΕΚΑΒ, σε Νοσοκομείο, σε Κέντρο Υγείας, σε Ιδιωτική Κλινική.

ΕΚΑΒίτης = Δημόσιος Υπάλληλος. Μπορεί να είναι και Διασώστης, μπορεί και οτιδήποτε άλλο.

Όπως λοιπόν οι γιατροί του ΕΚΑΒ συνδικαλίζονται σε ιατρικούς συλλόγους, όπως οι Νοσηλευτές του ΕΚΑΒ συνδικαλίζονται σε νοσηλευτικούς συλλόγους, έτσι και οι Διασώστες έχουν το δικαίωμα να έχουν τον δικό τους σύλλογο.

Είναι αυτό το Σωματείο ανταγωνιστικό προς το Σωματείο εργαζομένων του ΕΚΑΒ; Ασφαλώς και όχι. Σκοπός της ΕΕΔ είναι τα συμφέροντα των Διασωστών γενικά, ενώ του Σωματείου εργαζομένων, τα συμφέροντα όλων των υπαλλήλων του ΕΚΑΒ.

Όσο για το ερώτημα ποιοι έφτιαξαν την ΕΕΔ, η άποψή μου είναι ότι έγινε μόνη της γιατί δεν μπορέσαμε τόσα χρόνια να την φτιάξουμε εμείς. Αν την είχαμε ξεκινήσει μερικά χρόνια νωρίτερα, ίσως σήμερα να ήμασταν καλύτερα σαν χώρος.

Ας γίνει λοιπόν με το καλό και τα ξαναλέμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: