Translate

Τετάρτη 21 Απριλίου 2010

Σήματα καπνού

Έτσι επικοινωνούσαν μεταξύ τους οι Ινδιάνοι στην Άγρια Δύση και τα κατάφερναν μια χαρά. Ολόκληρες φυλές, σε τεράστιες αποστάσεις και με χρήση αναμεταδοτών, επικοινωνούσαν θαυμάσια και συντόνιζαν και επιθέσεις εναντίον των λευκών.
Σήμερα στο ΕΚΑΒ, δεν μπορεί να μιλήσει το ένα ασθενοφόρο στο άλλο. Πως φτάσαμε όμως εδώ και τι μου 'ρθε ξαφνικά και τα γράφω αυτά για τους Ινδιάνους; Γιατί διάβασα το παρακάτω άρθρο που μας αφορά.
http://www.ant1online.gr/Politics/Goverment/Pages/20104/238d7fe9-057c-4907-a065-c9799c879d3f.aspx

Δεν θα παραλάβουμε το C4I, λέει το άρθρο και καλά θα κάνουμε λέω εγώ και μακάρι να γλυτώσουμε, για να βρούμε την άκρη μόνοι μας και όχι αυτή με το tetra, που μας επέβαλαν νταβατζιλίκι.
Που είμασταν πριν από αυτό;
Το ΕΚΑΒ χρησιμοποιούσε αποκλειστικά το Σύστημα VHF που ακόμη βρίσκεται σε λειτουργία και χρησιμοποιείται συμπληρωματικά προς το Tetra. Ένα σύστημα full duplex, με χρήση επαναληπτών (repeaters), που κάλυπτε το Λεκανοπέδιο και όσες περιοχές είχαμε φροντίσει να καλύψουμε. Πανάκριβος εξοπλισμός, πανάκριβο κόστος λειτουργίας και πολλά προβλήματα στις επικοινωνίες (παράσιτα, νεκρές περιοχές). Γιατί; Αδιάφορες Διοικήσεις, δημοσιοϋπαλληλική τεχνική υποστήριξη από το ΕΚΑΒ και από την άλλη κοράκια Εταιρίες - προμηθευτές. Τα γνωστά, όπως και σε κάθε τομέα. Να φανταστείτε, ότι πέρασαν πολλά χρόνια μέχρι να πείσουμε τους τεχνικούς (και πολλούς άλλους) να χρησιμοποιηθεί το σύστημα υποτόνων (Tones), για να γλυτώσουμε από όσους έμπαιναν στο σύστημα και μας έκαναν πλάκα.
Βέβαια, όσοι ρομαντικοί (=μαλάκες) ασχοληθήκαμε εθελοντικά με τις επικοινωνίες, είχαμε στην άκρη του μυαλού μας το πέρασμα στην ψηφιακή εποχή. Κι αυτό για έναν λόγο. Γιατί υποθέταμε, ότι τα μελλοντικά ασθενοφόρα, θα έπρεπε να έχουν την δυνατότητα αποστολής και λήψης δεδομένων (και όχι μόνο φωνής). Τι είναι αυτό; Το σύστημα επικοινωνίας συνδέεται με ένα πολυμόνιτορ και τα ζωτικά του ασθενούς μεταφέρονται στον γιατρό του Κέντρου, ο οποίος μας δίνει ιατρικές οδηγίες. Ανακαλύψαμε, ότι τα συστήματα VHF χρησιμοποιούνται στις ΗΠΑ γι' αυτό το σκοπό, αλλά μόνο στις επίπεδες περιοχές. Δηλαδή εμείς στην Ελλάδα, που είναι όλο βουνό, θα είχαμε μεγάλο πρόβλημα.
Τολμήσαμε να ενημερώσουμε την τότε (συντροφική) Διοίκηση του ΕΚΑΒ, για το τι συμβαίνει στις πολιτισμένες χώρες και μας πέταξε έξω με τις κλωτσιές ισχυριζόμενη, ότι "θα γεμίσει την Αθήνα γιατρούς και οι Διασώστες μόνο θα κουβαλάνε". Οπότε δεν χρειαζόμαστε τις βλακείες των Δυτικών.
Συμμετείχα τότε εθελοντικά, στην ανάπτυξη αυτού του συστήματος στα ασθενοφόρα του Ιατρικού Κέντρου Αμαρουσίου με χρήση GSM και χορηγό την Panafon. Φοβερή η επιτυχία και φανταστείτε ότι σήμερα, 12 χρόνια μετά, η Vodafon, έχοντας τα δικαιώματα, διαφημίζει τα Τηλεματικά συστήματα που έχει δωρίσει σε νησιά. [Είναι αυτό που λένε οι αγροτοσυνδικαλιστές του ΕΚΑΒ, για μεταφορά τεχνογνωσίας στους ιδιώτες, από τους Διασώστες που δουλεύουν ιδιωτικά. Μόνο που δεν μας λένε πότε το ΕΚΑΒ μας έδωσε αυτήν την τεχνογνωσία, για να την μεταφέρουμε.]
Την προολυμπιακή εποχή, λόγω μίζας και κομπίνας, ήρθε στην Ελλάδα το C4I. Από αυτό το ΕΚΑΒ, θα έπαιρνε ένα κομμάτι του, το Tetra. Δεν μας χάλαγε και το πήραμε. Αλλά επικοινωνίες δεν έχουμε. Είχαμε την ανάγκη της απαραβίαστης κρυπτογράφησης; Σιγά να μην επενδύσει κάποιος εκατομμύρια, για να υποκλέψει τις επικοινωνίες του ΕΚΑΒ! Απλώς σήμερα η Αστυνομία, έχει 20000 ασυρμάτους στο Λεκανοπέδιο και έχουν απόλυτη προτεραιότητα. Όταν θα παίρνουμε σειρά, θα μιλάμε κι εμείς.
Το ότι δεν θα γίνουμε Διασώστες πολιτισμένης χώρας, το κατάλαβα χρόνια πριν. Μου το θυμίζει και μου σπάει τα νεύρα το tetra, όταν κάνει μπιπ και βγάζει το μήνυμα "δεν υπάρχει ενεργή σύνδεση δεδομένων".

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

πολυ πριν απο τους ινδιανους φιλε Κυριακο επικοινονουσαν οι Ελληνες με τις λεγομενες << φρακτοριες>> αλλα και με την αποστολη sms χρισημοποιοντας γεματα βαρελια με νερο .(το πώς το καναν , οταν πιουμε καφε θα σου εξιγησω).Σε 12 ωρες εμαθε η Αθηνα για την αλοση της Τριας.

Βασιλης