Translate

Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2010

Πάμε λοιπόν στο 24ωρο

Ξεκίνησε από τις Αεροδιακομιδές και τους ιπτάμενους Διασώστες το 2001. Πως έγινε αυτό; Ας δούμε λίγο την ιστορία.
Το 1998 οι περισσότεροι των παλαιότερων Διασωστών είχαν εκδιωχθεί, ή είχαν υποχρεωθεί να αποχωρήσουν από το τμήμα, κατ' απαίτηση του ισχυρότατου (τότε) ιατρικού λόμπι. Δεν γουστάρανε τους παλιούς, να τους τα πρήζουν, να φέρνουν αντιρρήσεις, να αμφισβητούν την εξουσία τους και να απαιτούν συνθήκες εργασίας και αμοιβές. Τους αντικατέστησαν με 34 άτομα, οι οποίοι εργάζονταν παράλληλα και στις Μονάδες. Δεν ήθελαν εξειδικευμένο προσωπικό, όπως δήλωναν, παρά κάποιους να κουβαλάνε τον εξοπλισμό.
Το Σωματείο μας συμφώνησε απολύτως, γιατί απλά δεν ήθελε κάποιους να δρουν ανεξέλεγκτα και να "το παίζουν έξυπνοι".
Εμένα με έστειλαν στο Α10, αγαπημένο τόπο διακοπών, τον οποίο επισκέπτομαι κάθε φορά που κάποια Διοίκηση, αποφασίζει ότι δεν μπορεί να με ανεχθεί άλλο.
Το 2001 με την πτώση του ελικοπτέρου και τον θάνατο των συναδέλφων, εκδηλώθηκε μια συντονισμένη αντίδραση (καθοδηγούμενη από την γνωστή αριστεροδέξια συμμαχία), η οποία οδήγησε σε παραίτηση όλους τους ιπτάμενους Διασώστες.
Η Διοίκηση δεν μπορούσε να αντιδράσει τσακισμένη από το γεγονός και το Σωματείο παρακολουθούσε ανίσχυρο, αφού όλη η δύναμή του στηρίζονταν στην συνδιοίκηση.
Έριξαν λοιπόν τα μούτρα τους και ζητήθηκε η επιστροφή μας. Παράλληλα επεξεργάζονταν και σενάρια παραχώρησης των αεροδιακομιδών σε ιδιώτη (έχω τα έγγραφα). Οι υπόλοιποι συνάδελφοι δεν ήθελαν ούτε να ακούσουν για επιστροφή και με το δίκιο τους. Τους πίεσα αφόρητα και τους υποσχέθηκα πράγματα τα οποία ποτέ δεν κατάφερα να κάνω πράξη.
Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα, αργότερα να με κατηγορήσουν για κρυφή συμφωνία με την Διοίκηση σε βάρος τους. Αυτό που με έκαιγε εμένα, ήταν να μην εγκαταλειφθεί μια δραστηριότητα, που την είχαμε στήσει από το μηδέν και που στο φινάλε ανήκε στο ΕΚΑΒ και όχι σε κάποιον επιχειρηματία.
Στις διαπραγματεύσεις που ακολούθησαν με την Διοίκηση προβάλαμε 8 αιτήματα, τα οποία έγιναν αμέσως αποδεκτά. Ένα από αυτά ήταν το 24ωρο, για καθαρά πρακτικούς λόγους τους οποίους όλοι σήμερα γνωρίζουν. Τα άλλα αιτήματα δεν υλοποιήθηκαν ποτέ, αφού φάγαμε το παραμύθι "να ξεκινήσουμε να δουλεύουμε και στην πορεία θα γίνουν όλα".
Το 24ωρο εφαρμόστηκε αμέσως, αφού μας ζητήθηκε και υπογράψαμε δήλωση ότι "δεν θα στηριχτούμε σ' αυτό για να προβάλλουμε επιπλέον μισθολογικές και ασφαλιστικές απαιτήσεις". Ο σκοπός μας βέβαια δεν ήταν αυτός, οπότε δεν φέραμε καμία αντίρρηση.
Τα ελικόπτερα όμως συνέχισαν να πέφτουν και η Διοίκηση χτύπησε διάλυση. Σ' αυτή την περίοδο άρχισαν να εφαρμόζουν 24ωρο και άλλοι. Και όσο δεν υπήρχε αντίδραση αυτό επεκτείνονταν. Στο Γραφείο αεροδιακομιδών, στους αποθηκάριους, στους οδηγούς. Σύντομα στο Βενιζέλος και στις Μονάδες.
Ποια υπηρεσιακή ανάγκη υπήρξε για να γίνει αυτό; Καμία. Απλώς όπου δεν έχει πολλή δουλειά, αντί ο συνάδελφος να πάει σπίτι του για ύπνο, κοιμάται στην δουλειά και γράφει και βάρδιες.
Έτσι αυτές οι θέσεις έγιναν περιζήτητες και γίνεται σφαγή ποιος θα πρωτοπάει. Τα οφέλη είναι πολλά. Και δουλεύεις χαλαρά και γράφεις και "μάχιμη υπηρεσία" και έχεις και δυο τριήμερα την εβδομάδα να κάνεις ότι γουστάρεις. Δεύτερη δουλειά, ψάρεμα, εκδρομές, χαλάρωση, επιδερμίδα.

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

και μια αλλη αποψη επι του θεματος....πριν πολλα πολλα χρονια στο εκαβ υπηρχε το ωραριο 5/2 δηλ. 5 πρωινα,5 απογ,5 νυχτες και 2 ρεπο μετα το πενθημερο και σ/κ καθε 6 μηνες μαζεμενα ολα στον ιδιο μηνα.αυτο το προγραμμα εξυπηρετουσε καποιους που ειχαν ταξι,μαγαζι στο ονομα της γυναικας τους δευτερη δουλεια τελικα και λογω οτι εκεινα τα χρονια το εκαβ ειχε λιγο φορτο εργασιας ερχοταν στην βαρδια για ξεκουραση.στις μοναδες εφαρμοστηκε απο το 92 το σημερινο κυκλικο με λιγες διαφοροποιησεις και οι τοτε παλιοι συναδελφοι μαζι με τους εργατοπατερες αρχισαν πολεμο σ'αυτο το προγραμμα γιατι ξυπνουσαν και αλλοι νεοι ανθρωποι που το ζητουσαν για να κανουν πιο ανθρωπινη την ζωη τους.οι αεροδιακομιδες που αρχισαν 1/7/92 ξεκινησαν με 12ωρο 08.00-20.00,20.00-08.00.αυτοι που φωναζαν τοτε ηταν ολοι βολεμενοικαι ειχαν κανει σαν τα μουτρα τους το εκαβ...παμε καποια χρονια αργοτερα στο σημερα(απο το 2006 και μετα)ακουγονται πολλες φωνες για τα 24ωρα,τις στεγασεις εξοπλισμου,τα σπατα,τις αεροδιακομιδες,τις μηχανες και το ωραριο τους και ως εκ θαυματος δεν ακουγεται τιποτα για το 6ωρο τηλεφ.κεντρο(που καποιοι το κανουν και 3ωρο),διασωστες που παλιωσαν σε γραφεια κανοντας τα ''κονε'' τους τοσο καιρο.εφτασαν να βαζουν τους διασωστες του δρομου να κακολογουνται μεταξυ τους,να δημιουργουνται μιση,ρουφιανιες γιατι το εκαβ εφτασε με το 60% να δουλευει εξω με συνεχως αυξανομενο ογκο περιστατικων και με λιγοτερα ασθενοφορα και το 40% να ειναι μεσα.η πολλη και εξαντλητικη δουλεια φερνει γκρινια και η λυση για μενα ειναι μια-ΠΟΛΛΑ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΑ ΕΞΩ.αν υπηρχαν πρωι,απογευμα 75 ασθενοφορα και καμμια 50αρια την νυχτα δεν θα ειχαμε αυτη την φαγωμαρα...τι προυποθετει αυτο;γυρω στους 900-950 διασωστες εξω και νομιζω οτι τοσοι και παραπανω ειμαστε.οχι συνεχεις μεταθεσεις και μετακινησεις προς τα μεσα χωρις λογο,μονο για τα ψηφαλακια....οσοι ειναι εξω,οπου και να δουλευουν αντιμετωπιζουν το επειγον,το αιμα,την βρωμια,το κυκλοφοριακο,το στρες,την ζεστη,το κρυο και δεν μπορουν καποια φαντασματα που κρυβονται πισω απο τα παραθυρα της κεντρ.υπηρεσιας να τους χωριζουν για να στρεφουν αλλου το βλεμμα τους και αυτοι να περνουν καλα και ακομα καλυτερα.ΠΟΛΛΑ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΑ ΕΞΩ,ΝΑ ΜΟΙΡΑΣΤΕΙ Η ΔΟΥΛΕΙΑ....ΤΑ ΛΕΜΕ ΚΥΡΙΑΚΟ

Κυριάκος Σιδηρόπουλος είπε...

Αυτή δεν είναι άλλη άποψη. Η ίδια άποψη με προεκτάσεις.
Ίσως όλα τα στραβά ξεκινούν από κει που αναφέρεις.
Εγώ σ' αυτήν την ανάρτηση και σε όλες τις πρηγούμενες θέλω να συμφωνήσουμε σε ένα πράγμα. Εμείς οι ίδιοι φταίμε για όλα.

Ανώνυμος είπε...

μην ξεχνας ομως οτι υπαρχουν και τομεις στους οποιους ναι μεν δεν εχουν την δουλεια που εχει η αθηνα και αλλα αστικα κεντρα που πραγματικα δουλευουν ασταματητα ,καλος η κακος ομως εκαβ πρεπει να υπαρχει και στην περιφερεια οπου η δουλεια ειναι 1 ,2,3 μπορει και κανενα περιστατικο την ημερα .οταν λοιπον καποιοι τομεις απο αυτους εχουν δυναμη 6 διασωστες η 7 η 8 και τους λεει η υπηρεσια θα κανετε 26,27,28 βαρδιες το μηνα για να βγαλετε 24ωρο τοτε που ειναι το κακο να τους πει κιολας θα κανετε και 24ωρα να μπορουνε να βρουνε 2,3 μερες να καθησουν ,και μην μου πεις οτι καθονται ουτως η αλλος γιατι φιλε μου και το καθησω πληρωνετε ,και γιατι πληρωνετε?γιατι δεν εισαι σπιτι σου αλλα στην εργασια σου

Κυριάκος Σιδηρόπουλος είπε...

Αυτό είναι πολύ σωστό. Γνώρισα επαρχιακούς τομείς στο Εξωτερικό (και έκανα και βάρδια), στους οποίους οι συνάδελφοι εργάζονται 48ωρο. Σε στεγάσεις με γραφεία, κρεβάτια, μπάνια, βιβλιοθήκη, γυμναστήριο (με 32 όργανα)!
Με μέσο όρο περιστατικών 3 την ημέρα!
Σε ένα ολοκληρωμένο Σύστημα Επειγόντων, με σαφή προσανατολισμό το συμφέρον του πάσχοντος συνανθρώπου.
Το ίδιο ίσως γίνει κι εδώ σε λίγο, όταν οι ξένοι θα αναλάβουν την πλήρη διακυβέρνηση της χώρας και τον εκπολιτισμό μας.

Ανώνυμος είπε...

ΕΤΣΙ ΚΑΝΑΤΕ ΠΑΝΤΑ ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΘΑ ΚΑΝΕΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ. ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΕΤΕ ΕΣΕΙΣ ΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ. ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΜΕ ΤΙ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΗΤΕ ΚΑΙ ΚΥΝΗΓΑΤΕ ΚΟΣΜΟ. ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΑΣ ΛΟΙΠΟΝ.ΑΝΤΕ ΝΑ ΔΟΥΜΕ. ΕΧΕΙ Ο ΚΑΙΡΟΣ ΓΥΡΙΣΜΑΤΑ ΚΑΙ Η ΥΠΟΜΟΝΗ ΕΞΑΝΤΛΕΙΤΑΙ.ΜΟΝΟ ΦΡΟΝΤΙΣΤΕ ΝΑ ΚΑΛΥΦΘΕΙΤΑΙ....

Κυριάκος Σιδηρόπουλος είπε...

Κάποια στιγμή θα δημοσιεύσω τα ονόματα των Δεξιών που έχουν έρθει σε μένα ζητώντας βοήθεια. Και τι ζητούσε ο καθένας ξεχωριστά. Και τι έκανα για τον καθένα, επειδή πίστευα ότι πρέπει να ξεφύγουμε από εμφυλιοπολεμικό κλίμα των παππούδων μας.
Και στη συνέχεια θα τους ζητήσω να βγουν και να πούνε, που ήταν όταν ο Παπαευσταθίου και η Κωσταδιού έβγαζαν τις Ημερήσιες.
Για να επιβεβαιωθούν οι παλιοί, που έλεγαν ότι " ο λύκος την τρίχα αλλάζει και όχι το μυαλό".
Παρ' όλα αυτά και σήμερα ακόμη, επειδή δεν αλλάζω άποψη, όποιος πιστεύει ότι αξίζει ας έρθει και πάλι θα τον βοηθήσω, χωρίς να ζητήσω πιστοποιητικό κοινωνικών φρονημάτων.
Και όλα αυτά, όχι επειδή έχω κάποια εξουσία, αλλά με την εμπειρία των 21 χρόνων και την συνεχή ενασχόληση με το αντικείμενο.
Όσο για τις απειλές, λάθος πόρτα. Πως μπορεί κάποιος που 2 δεκαετίες λέει την άποψή του και την υπογράφει, να φοβάται;
Ειδικά κάτι παιδάκια σαν τον φίλο σου, που με συκοφαντεί ανώνυμα στο tromaktiko, επειδή είναι 4 χρόνια υπάλληλος και η Διοίκηση δεν του δίνει μετάθεση και παραμένει στην Αθήνα, μη αντέχοντας να ζει χωρίς την μαμά του;
Μεγάλη ανακάλυψη η ανωνυμία, αλλά μην τρέχετε για την ευρεσιτεχνία. Την έχουν πατεντάρει οι παππούδες σας το '40. Και έχουν και έμβλημα στο δίπλωμα. Την κουλούλα.

Ανώνυμος είπε...

ΑΥΤΑ ΝΑ ΤΑ ΠΕΙΣ Σ' ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΣΑΣ ΞΕΡΟΥΝ ΓΙΑΤΙ ΕΓΩ ΕΙΜΑ 22 ΧΡΟΝΙΑ Σ' ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΚΑΙ ΞΕΡΩ ΠΟΙΟΣ ΦΟΡΑΓΕ ΚΟΥΚΟΥΛΑ ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ ΟΧΙ. ΓΙ' ΑΥΤΟ ΚΑΛΑ ΝΑ ΠΑΘΟΥΜΕ ΠΟΥ ΣΑΣ ΧΑΪΔΕΥΑΜΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΚΟΨΑΜΕ ΤΗ ΓΛΩΣΣΑ ΓΙΑΤΙ ΕΣΕΙΣ ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΕΤΕ. ΕΧΕΤΕ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΦΡΟΥΤΟ ΚΟΜΜΑΤΟΣΚΥΛΟ ΤΟΝ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟ ΚΑΙ ΔΙΩΧΝΕΙ ΑΒΕΡΤΑ ΚΟΥΒΕΡΤΑ ΚΑΙ ΠΑΤΕ ΝΑ ΒΓΗΤΕ ΚΑΙ ΑΠΟ ΠΑΝΩ. ΑΣΠΡΟΣΕΧΑΜΕ ΛΟΙΠΟΝ......

Κυριάκος Σιδηρόπουλος είπε...

Η ανωνυμία που λέγαμε.