Translate

Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2011

(και) στην Σκιάθο χτυπάει η καμπάνα.

Και στα περισσότερα νησιά της χώρας μας. Και στις περισσότερες απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας. Μιλάμε για ελλείψεις. Και όχι όπως το θέτουν οι κάτοικοι, ή οι τοπικοί άρχοντες, ως έλλειψη ασθενοφόρων, ή "οδηγών", αλλά όπως το γνωρίζουμε εμείς, ως ελλείψεις στην Επείγουσα Προνοσοκομειακή Φροντίδα.
Και αφού περάσαμε 25 χρόνια, ομφαλοσκοπώντας και ασκώντας υψηλή πολιτική, εξαντλώντας τις δημοσιοϋπαλληλικές αρετές μας, στην αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων, φτάσαμε στο "μη παρέκει". Και η σημερινή Διοίκηση του ΕΚΑΒ, καλείται να σηκώσει το μαγικό ραβδί και να λύσει σε λίγους μήνες, προβλήματα δεκαετιών. Αυτό δεν μπορεί να το κάνει μόνος του ο Πρόεδρος, ή οι Αντιπρόεδροι. Όλοι θα βάλουμε πλάτη και πολύ περισσότερο, οι κατά τόπους άρχοντες του ΕΚΑΒ: Διευθυντές και Περιφερειάρχες.

Πάμε λοιπόν να δούμε την Σκιάθο, το καλοκαίρι που μας πέρασε.
Τα δημοσιεύματα είναι της Θεσσαλικής εφημερίδας "Ταχυδρόμος".







1. Ασθενής πρέπει να μεταφερθεί στο ΚΥ Σκιάθου και οι συγγενείς, ψάχνουν τους οδηγούς στα σπίτια τους, γιατί δεν υπάρχει κάποιος στην νυχτερινή βάρδια!

2. Ο Αντιδήμαρχος σε ρόλο οδηγού ασθενοφόρου!

3. Η οδύσεια μιας γυναίκας τραυματία, από τη Σκιάθο ως το Νοσοκομείο Βόλου:

4. Τραυματιοφορέας χωρίς άδεια οδηγού, αναγκάζεται να λειτουργήσει το ασθενοφόρο!

5. Και ο Διευθυντής του ΕΚΑΒ Θεσσαλίας (το οποίο είχε παραχωρήσει το ασθενοφόρο στο ΚΥ Σκιάθου), βρήκε την λύση: τους απειλεί ότι θα τους πάρει πίσω το ασθενοφόρο, επειδή το οδηγούν άσχετοι!

Θα μου πείτε τώρα, τι μας νοιάζουν αυτά; Τι σχέση έχει το ΕΚΑΒ με τα Κέντρα Υγείας; Ή με τους οδηγούς των ασθενοφόρων; Καμία.
Είναι όμως απολύτως υποχρεωμένο, να ανταποκρίνεται στον σκοπό για τον οποίο ιδρύθηκε.

Το ΕΚΑΒ ιδρύθηκε ως Οργανισμός, με έναν και μόνο σκοπό. Την παροχή επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας, στους κατοίκους αυτής της χώρας. Δεν έχει κανένα δικαίωμα να κάνει επιλογές. Όπως παρέχει υπηρεσίες στους λαθρομετανάστες του Αγ. Παντελεήμονα, με τον ίδιο τρόπο πρέπει να φροντίζει και τους κατοίκους της Σκιάθου (και όλης της χώρας).
Το ΕΚΑΒ, σε πολλές περιοχές έχει αναλάβει και τις μη επείγουσες μεταφορές. Σε άλλες όχι. Αυτό είναι δικαίωμά του και δεν υποχρεώνεται από κανέναν νόμο να το κάνει. Οι τραυματίες και τα κρίσιμα παθολογικά περιστατικά όμως, είναι ευθύνη του.
Οι κάτοικοι της Σκιάθου, οι τοπικοί άρχοντες και οι εφημερίδες διαμαρτύρονται για την έλλειψη οδηγών. Κι αυτό γιατί δεν γνωρίζουν ότι το ασθενοφόρο του ΚΥ, ο οδηγός, ο τραυματιοφορέας, ο γιατρός και ο αντιδήμαρχος, όχι μόνον δεν έχουν καμιά δουλειά στο επείγον, αλλά είναι και επικίνδυνοι. Κανένας από αυτούς δεν έχει σπουδάσει ακινητοποίηση και ασφαλή μεταφορά του τραυματία.
Επίσης δεν γνωρίζουν ότι, ο τραυματίας πρέπει να βρίσκεται σε μία ώρα σε Γενικό Νοσοκομείο. Ποιοι το ξέρουν αυτό; Οι χιλιάδες τουρίστες που επισκέπτονται κάθε καλοκαίρι τη Σκιάθο. Που υποθέτουν ότι επισκέπτονται μια πολιτισμένη Ευρωπαϊκή Χώρα. Και ότι σε περίπτωση επείγοντος θα σπεύσει να τους βοηθήσει κατάλληλα εξοπλισμένο ασθενοφόρο, στελεχωμένο με πτυχιούχους Διασώστες. Οι οποίοι θα διασφαλίσουν την ζωή του πάσχοντος και θα μεταφέρουν τον ασθενή με ασφάλεια, στο ΚΥ. Και αν κριθεί αναγκαία η μεταφορά τους σε Νοσοκομείο, θα αντικρύσουν το υγειονομικό ελικόπτερο που θα τους μεταφέρει άμεσα. Και όλα αυτά μέσα σε μία ώρα, όπως συμβαίνει στην πατρίδα τους.
Και στην Ελλάδα αντικρύζουν ελικόπτερα, μετά από 5 - 6 ώρες, από τα οποία κατεβαίνουν κάτι τύποι με φαιοπράσινες στολές και αρβύλες και ο τουρίστας αναρωτιέται αν είναι τραυματίας, ή αιχμάλωτος πολέμου.
Και η Σκιάθος όπως γνωρίζουμε, είναι ο νούμερο ένα τουριστικός προορισμός στη Θεσσαλία. Το αναφέρουμε αυτό, έχοντας πάντα υπ' όψιν μας ότι, αντίστοιχη αντιμετώπιση δικαιούνται όλοι οι κάτοικοι αυτής της Χώρας, όπου κι αν βρίσκονται.
Δεν γνωρίζω αν οι θέσεις οδηγών στο ΚΥ Σκιάθου, έχουν στο μεταξύ καλυφθεί και δεν με ενδιαφέρει. Με ενδιαφέρει ότι μεγάλο μέρος της επαρχίας δεν καλύπτεται σε περίπτωση επείγοντος, με το πρόβλημα να παίρνει δραματικές διαστάσεις το καλοκαίρι, λόγω τουρισμού.
Με ενδιαφέρει ότι εκατοντάδες μάχιμοι πτυχιούχοι Διασώστες, που έλιωσαν στο θρανίο διαβάζοντας φυσιολογία και φαρμακολογία δουλεύουν σερβιτόροι, ενώ οι "κοπρίτες" του Πάγκαλου δεν έχουν καρέκλες να καθίσουν στα γραφεία του Δημοσίου, με μισθούς Πρωτοδίκη.
Ο Διευθυντής του ΕΚΑΒ Θεσσαλίας, είναι πολλά χρόνια στο τιμόνι της Περιφέρειας. Δεν ξέρω αν είναι καλός, ή κακός. Αυτό το κρίνουν άλλοι. Έχει αφιερώσει μεγάλο μέρος της ζωής του στην ανάπτυξη του ΕΚΑΒ στη Θεσσαλία και αυτό δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς.
Αυτός λοιπόν και τα άλλα στελέχη του ΕΚΑΒ στην περιφέρεια, πρέπει να σταματήσουν "να βουλώνουν τρύπες" παραχωρώντας ασθενοφόρα, αποσπώντας και μετατάσσοντας υπαλλήλους και να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, δίνοντας οριστική λύση. Και δεν μπορούμε να περιμένουμε από τον Πρόεδρο, ή τους Αντιπροέδρους του ΕΚΑΒ να δώσουν από την Αθήνα λύση στο πρόβλημα κάθε χωριού.
Αυτοί το μόνο που μπορούν να κάνουν, είναι να ελέγξουν τον κάθε Διευθυντή για την επάρκειά του.

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

¨¨Και στην Ελλάδα αντικρύζουν ελικόπτερα, μετά από 5 - 6 ώρες, από τα οποία κατεβαίνουν κάτι τύποι με φαιοπράσινες στολές και αρβύλες και ο τουρίστας αναρωτιέται αν είναι τραυματίας, ή αιχμάλωτος πολέμου.΄΄


συναδελφε....κανεις και συ σαν την Ντορα...τωρα φαγανε τα λεφτα και τα 2 κομματα...οσο ηταν εκει ομως....σαουρα....
Να ξερεις οτι σαυτα τα νησια ειναι προτιμοτερο να φτασει ο ασθενης στο κεντρο υγειας παρα να πεθανει στο σπιτι του, και ας φτςσει και σε 3 ωρες...το πρωτοκολο μας μαρανε..πρεπει να τα ζεις για να τα καταλαβεις...αν και οι διακομιδες αυτες ειναι δευτερογενεις....π.χ. απο κεντρο υγειας στο καραβι..
ευχαριστω για τον χρονο σας.......

Ανώνυμος είπε...

καλα τα λεσ ΚΥΡΙΑΚΟ αλλα αυτο το θεμα θα ενεργοποιηση τους τοπικους φορεις να απαιτησοουν στελεχωση των υγειονμικων σταθμων με πιστοποιημενους δοιασωστες οι οποιοι πρεπει να εχουν διαθεση να προσφερουν και οχι να ειναι ωχαδερφιστες και 2=ονθα πρεπει κλαι το υπουργειο υγειας να ενεργοποιηθει αρκετα γι αυτο το θεμα

Κυριάκος Σιδηρόπουλος είπε...

Για τον πρώτο συνάδελφο. Να μας καταθέσει την πρότασή του πιο συγκεκριμένα και εδώ είμαστε να το συζητήσουμε.

Για τον δεύτερο συνάδελφο. Όσοι είναι ωχαδερφιστές, ανήκουν στην κατηγορία που έχει αναφερθεί από τον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και θα πάνε στα σπίτια τους. Δεν μπορεί ο κόσμος, από τη μια να του κόβουν τη σύνταξη και από την άλλη να παρακαλάει τον Δημόσιο υπάλληλο να κάνει το καθήκον του. Κάποιοι νομίζουν ότι, επειδή είναι στην επαρχία δεν τους βλέπει κανείς. Μετά θα παρακαλάνε να τους λυπηθούν επειδή έχουν οικογένειες.
Όσο για το Υπουργείο, εγώ διαφωνώ. Ο Υπουργός έχει διορίσει δεκάδες Διοικητές. Αν αυτοί είναι άχρηστοι και τον συμβουλεύουν όπως να 'ναι και ανάλογα με το συμφέρον τους, να τους καταγγείλουμε να πάνε στον εισαγγελέα. Και να επιστρέψουν και τους μισθούς που πήραν. Δεν μπορεί κάποιος να το παίζει διευθυντής σε ΚΥ και να λέει ότι φταίει ο Υπουργός που δεν διορίζει προσωπικό. Παραιτήσου λοιπόν, αφού δεν σε ακούει ο Υπουργός.
Αλλά τι λες τώρα. Ο μισθός να πέφτει και από δικαιολογίες, άλλο τίποτα.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΕΥΓΕΝΙΚΟΣ είπε...

συγχαρητηρια κυριακο για την ακριβη περιγραφη της καταστασης στην σκιαθο ,στο νησι που σε δυο μηνες θα προσγειωνονται 12-16 αεροσκαφη ημερησιως με 180-220000 τουριστες αλλοδαπους την σεζον μονο απο το αεροδρομιο .ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΠΡΟΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ για ολους αυτους θα δωσει ενα τρανσιτ του ΕΚΑΒ με 400οοο σπασμενα κοντερισια χλμ που ειναικαι καλιμπραρισμενο [το 3325 ειναι και οι παλιοι εκαβιτες θα το θυμουνται ]εξου και η δωρεα προς το κεντρο υγειας.... ,με ελαχιστο εξοπλισμο πρωτων βοηθειων και ακομη πιο ελαχιστο ανθρωπινο προσωπικο [3 μονιμοι][1 συμβασιουχος που και που] .Ολοι τους γινονται σουπερμαν για να ανεβασουν φορειο ,ασθενη, μπουκαλα οξυγονου ,ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ,σε διακομιδη προς το κεντρο υγειας η ακομη χειροτερα στα 32 σκαλια του πλοιου της γραμμης ,[77 μοιρες τουλαχιστον η κλιση του φορειου στις σκαλες] ΦΑΝΤΑΣΤΕΙΤΕ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ !!!!!!!αφου οι βαρδιες διπλες δεν βγαινουν ΜΕ 3 η 4 ατομα.ΤΟ ΤΡΑΓΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΟΥΤΕ ΜΕ 1 ΑΤΟΜΟ .ΚΥΡΙΕ ΠΡΟΕΔΡΕ ΤΟΥ ΕΚΑΒ παρακαλω καταλαβετε οτι ελλαδα δεν ειναι μονο η αθηνα και η πατησιων αλλα και η νησιωτικη ελλαδα που αν παθεις εφραγμα πρεπει να μπεις πρωτα στο meteo.gr να δεις τον καιρο για το καραβι της γραμμης και μετα να πας στο κεντρο υγειας να σε περιθαλψει ο αγροτικος ιατρος ωστε να γινει αργοτερα και ΑΝ διακομιδη!!!!! ΦΑΝΤΑΣΤΕΙΤΕ στην αθηνα τον κακλαμανη η τον καμινη να οδηγουν ασθενοφορο ΣΑΣ στην κηφισιας το τι θα γινονταν στα καναλια και στις εφημεριδες ,ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ ΑΠΟ ΜΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΕΙΚΟΝΑ ,ε αυτο ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ στα περισσοτερα νησια της χωρας μας οχι λογω ελλειψης προσωπικου [που ειναι 25 ετιας και ανω]των κεντρων υγειας αλλα λογω ελλειψης του ΕΚΑΒ και ΤΟΥ ΡΟΛΟΥ ΤΟΥ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΟΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ .Ας πιεσουμε ολοι προς την πανελλαδικη αναπτυξη του ΕΚΑΒ ΤΩΡΑ, ΣΗΜΕΡΑ, ΟΧΙ ΑΥΡΙΟ ,ΠΡΙΝ ΑΛΛΟΙ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΣ ΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΣΟΥΝ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΩΝ, ΠΕΡΑΣΤΙΚΩΝ ,ΚΑΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΟΦΟΡΕΩΝ ΧΩΡΙΣ ΔΙΠΛΩΜΑ .ΚΥΡΙΕ ΡΟΤΖΙΩΚΟ, ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΤΕ ΕΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΣΚΙΑΘΟ και να μην ειστε εσεις πλεον προεδρος του εκαβ [χτυπα ξυλο]ΚΑΙ να χρειαστειτε ασθενοφορο [χτυπα δυο φορες ξυλο]. θα σας ικανοποιουσε να ρθει να σας παραλαβει ο αντιδημαρχος η καποιος τραυματιοφορεας χωρις διπλωμα για να σας παρασχει τις πρωτες βοηθειες ????????? ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΤΟ και απαντηστε μας σας παρακαλω μεσω αυτου του blog. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΤΟΝ ΚΥΡΙΑΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΠΟΥ ΕΔΩΣΕ ΣΤΗΝ ΑΛΛΗ ΜΑΚΡΙΝΗ ΕΛΛΑΔΑ ΝΑ ΠΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ. ΦΙΛΙΚΑ ΚΑΙ ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ ΘΑΝΑΣΗΣ Ι ΕΥΓΕΝΙΚΟΣ ΔΙΑΣΩΣΤΗΣ-ΠΛΗΡΩΜΑ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΟΥ

Ανώνυμος είπε...

Κάποτε, είχα υποβάλλει ένα προσχέδιο Οργανισμού του ΕΚΑΒ. Το είχα παραδόσει και στις δύο διοικήσεις των τελευταίων κυβερνήσεων.Δυστυχώς, τίποτε από όλα αυτά δεν έγινε. Το μόνο που έγινε και το οποίο το είδα να κατατίθεται ως πρόταση, είναι, από μεγαλοσυνδικαλιστή να κατατίθεται πρόταση (μερική) για αυτά που είχα αναφέρει, ευτυχώς όμως, δεν ήξερε τις πηγές που χρησιμοποίησα και το όλο θέμα βούλιαξε από ελλειπής ενημέρωση και λάθος διατύπωση και αβάσταχτης στήριξης λόγω έλλειψης στοιχείων και πηγών τους.
Δυστυχώς όμως, έτσι όπως ήρθαν οι καιροί στην χώρα μας, το προσχέδιο θέλει και πάλι αναμόρφωση, λίγη μεν και η οποία πρέπει να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της εποχής και της συνεχούς ανάπτυξης.
Αν υπάρχει κάποιος που να αξίζει εδώ μέσα και να μετρά ο λόγος του, είμαι διατεθιμένος να ασχοληθώ, και πάλι, σοβαρά για άλλη μια φορά, για την καλύτερη οργάνωση της υπηρεσίας μας, διότι, το ΕΚΑΒ, δεν πρέπει να πάψει να υφίσταται με τον δημόσιο χαρακτήρα του, και να είναι στο κοντινό μέλλον ανταγωνιστικό έναντι των ιδιωτών που πιστεύω πως είναι θέμα χρόνου να λειτουργήσουν. Δεν πρέπει να εφαρμοστεί κανένα Αμερικάνικο, Σουηδικό ή Γαλλικό μοντέλο. Το Ελληνικό μας αρκεί και καλύπτει πλήρως τις ανάγκες του Έλληνα και όχι μόνο. Απλά χρήζει καλή μελέτη, σωστή οργάνωση και σωστή διαχείριση.
Ως εργαζόμενοι, πρέπει να απεγκλωβιστούμε από τις πολιτικές μας "απολαβές" και να περιοριστούμε στην σωστή λειτουργία ως εργαζόμενοι. Η φύση της εργασίας μας είναι τέτοια, που δεν ξέρουμε που πηγαίνουμε όταν μας καλούν. Μπορεί να είναι ένας συνάδελφός μας, ας μην φανούμε απάνθρωποι και δίχως να ήταν συνέδελφός μας.
Για τις κακές γλώσσες που θα με επικρίνουν για όλα αυτά και για το ποιός είμαι που λέω όλα αυτά, τους απαντώ, είμαι, ο Κανένας.
Ευχαριστώ και καλή συνέχεια και φώτηση στο αντικείμενό σας.

Κυριάκος Σιδηρόπουλος είπε...

Μία τέτοια δουλειά, όπως η σύνταξη ενός Οργανισμού, είναι σημαντική και φανερώνει ότι αυτός που μπαίνει σε τέτοιο κόπο, άσχετα με το αποτέλεσμα, έχει ανησυχίες και είναι σίγουρα χρήσιμος.
Μπορείς να δημοσιεύσεις τη δουλειά σου και να την κατοχυρώσεις, ακόμη και σ' αυτό το blog. Αν μου στείλεις την διεύθυνση email, θα σε εξουσιοδοτήσω να το κάνεις, επώνυμα ή ανώνυμα, όπως επιλέξεις.
Τώρα περί εφαρμογής μοντέλων, δεν πρέπει να είμαστε απόλυτοι. Στην Ελλάδα επειδή δεν εφαρμόζεται κανένα σύστημα, σίγουρα από κάπου πρέπει να ξεκινήσουμε και κάτι πρέπει να αντιγράψουμε. Στη συνέχεια θα το προσαρμόσουμε στο ΕΣΥ, για να μπορεί να βρει εφαρμογή.
Και οι Βρετανοί αντέγραψαν απολύτως τους Αμερικανούς, αλλά εδώ και πολλά χρόνια, μιλάμε πλέον για Βρετανικό μοντέλο, το οποίο έκαναν και εξαγωγή στις χώρες της Κοινοπολιτείας (Αυστραλία κλπ).