Translate

Παρασκευή 4 Μαρτίου 2011

Η απελευθέρωση του επαγγέλματος - σε τι μας αφορά!

Με έκπληξη διαπιστώσαμε (πριν κανένα μήνα), ότι στην λίστα των κλειστών επαγγελμάτων περιλαμβάνεται και το δικό μας. Του Διασώστη - Πληρώματος Ασθενοφόρου.
Προς στιγμήν ένοιωσα προνομιούχος: με είχαν στην ίδια λίστα με τους φαρμακοποιούς, τους συμβολαιογράφους και τους δικηγόρους. Συμμαζεύτηκα όμως, παρατηρώντας το τριώροφο του φαρμακοποιού από τη μια και τους απλήρωτους λογαριασμούς στο τραπέζι μου, από την άλλη!
Σοβαρά τώρα, γιατί η απελευθέρωση ψηφίστηκε στο μεταξύ, στις 22/2 αν θυμ΄μαι καλά.
Τι πάει να πει αυτό και σε τι μας αφορά.
Κατ' αρχήν σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να σημαίνει, ότι καταργείται το ΙΕΚ ως προϋπόθεση πρόσληψης. Το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω. Δεν αφορά εμάς λοιπόν, αλλά το ΕΚΑΒ ως αποκλειστικό φορέα παροχής υπηρεσιών ασθενοφόρων και τον δημόσιο χαρακτήρα του ΙΕΚ.
Με βάση τα παραπάνω, μόνο ερωτήματα μπορώ να θέσω, όπως:
Θα μπορούν να ιδρύονται νόμιμα ιδιωτικές εταιρείες υπηρεσιών ασθενοφόρων;
Θα πληρώνονται από τον ασθενή, ή από τα Ταμεία; Γιατί το δεύτερο δεν συμφέρει. Στον ασθενή χρεώνεις όσο θέλεις, ενώ το Ταμείο θα έχει τιμοκατάλογο.
Το ΕΚΑΒ θα συνεχίσει να επιχορηγείται, ή θα χρεώνει το Ταμείο του ασθενή;
Θα κάνω μία παρένθεση, για να αναφέρω ότι σε καμία περίπτωση δεν μιλάμε για επείγοντα, αλλά για διακομιδές. Τα επείγοντα και να σου τα χαρίσουν δεν τα θέλεις. Αυτά θα μείνουν για πάντα στο ΕΚΑΒ, όπως γίνεται σ' όλον τον κόσμο.
Εφ' όσον λοιπόν δεν έχουμε πληροφορίες, για το τι σημαίνει απελευθέρωση του επαγγέλματος, δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε αναλύσεις για τις επιπτώσεις. Για τις βλάβες, ή τα οφέλη που θα προκύψουν.
Παράδειγμα: Άνοιγμα εταιρειών ασθενοφόρων σημαίνει δουλειά για τους απόφοιτους του ΙΕΚ. Όλοι βέβαια θέλουν να διοριστούν στο ΕΚΑΒ, αλλά όσο διάστημα περιμένουν θα συμβιβαστούν με μια θέση σε ιδιωτική εταιρεία.
Περικοπή της κρατικής επιχορήγησης του ΕΚΑΒ, σημαίνει λιτότητα. Θα μπορεί να συντηρεί εκατοντάδες κοπρίτες;
Από την άλλη όμως, σημαίνει μείωση των δυνατοτήτων ανάπτυξης. Γιατί κακά τα ψέματα, μπορεί να έχουμε γεμίσει τεμπέληδες, αλλά αυτοί που έχουν μεράκι έχουν φτάσει τον Οργανισμό πολύ ψηλά. Χωρίς χρήματα όμως δεν γίνεται τίποτα.
Περιμένουμε λοιπόν να δούμε τι σκοπεύει η Πολιτεία να κάνει και θα επανέλθουμε. Εκτός αν κάποιος συνάδελφος, έχει πληροφορίες και μας διαφωτίσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: