Translate

Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

Το ΕΚΑΒ στα επεισόδια της 12/02

Ασφαλώς δεν υπήρχε κανένας σχεδιασμός και καμία προετοιμασία. Το νοιώσαμε όλοι. Δεν το κατάλαβε κανείς άλλος για συγκεκριμένους λόγους. Πρώτα απ' όλα, η αυτοθυσία των Πληρωμάτων των Ασθενοφόρων. Που περνούσαν "σκουπίζοντας" και πνιγμένοι από τα δακρυγόνα, παραλάμβαναν 5, 6, ή και 7 τραυματίες. Τους πήγαιναν γρήγορα στο Νοσοκομείο και επέστρεφαν γρήγορα στη θέση τους, για να πάρουν την επόμενη δόση ασφυξίας. Και ανέφεραν ότι επέστρεψαν, μήπως και τους ξεχάσει το Κέντρο και στείλει κανέναν άλλον.
Και βέβαια έμειναν πέραν του ωραρίου και το δήλωσαν στο Κέντρο υπερήφανα. Και μια και αναφέραμε το Κέντρο, ευτυχώς ο Σπύρος δεν έπαθε καμία κρίση. Γιατί αν ήμουν εγώ στη θέση του, μπορεί να πάθαινα. Μετά από 4 ώρες μπήκε ξεχωριστό κανάλι για τα επεισόδια. Προσπαθούσες να διαβιβάσεις μέσα στο χαμό και έπρεπε να πάρεις σειρά από τον συνάδελφο στην περιφέρεια, που έψαχνε ουρολόγο.
Γιατί όμως, έπρεπε να υπάρχει σχεδιασμός και προετοιμασία;
Γιατί ξέραμε μέρες πριν το μέγεθος της συγκέντρωσης. Γιατί είμασταν σίγουροι ότι θα υπήρχαν πολλοί τραυματίες. Δεν ξεκινάς λοιπόν σαν να πρόκειται για μια συνηθισμένη κάλυψη. Το αντιμετωπίζεις σαν "καταστροφή", ή τουλάχιστον σαν "μαζικό συμβάν". Γι' αυτό τον λόγο υπάρχει (!) το ΕΤΙΚ.
Οργανώνεσαι με Διοίκηση Πεδίου και Σταθμούς Αντιμετώπισης. Σταθμούς αντιμετώπισης είχαν στήσει οι Εθελοντές. Που; Εκεί ακριβώς που όλα τα εγχειρίδια λένε ότι δεν τους κάνουμε: Στην καυτή ζώνη, στο κέντρο των επεισοδίων. Όταν όμως απουσιάζουν οι επαγγελματίες, δεν μπορείς να έχεις απαιτήσεις.
Οι άλλες υπηρεσίες έχουν ιεραρχία στο δρόμο. Οι αξιωματικοί τους, από την μία συντονίζουν τις επιχειρήσεις επί τόπου και από την άλλη αποτελούν τα μάτια και τα αυτιά του Συντινιστικού τους Κέντρου.
Το ΕΚΑΒ, έχει ένα πολύ ωραίο Κινητό Συντονιστικό Κέντρο, το οποίο σαπίζει στον περίβολο της Κ.Υ. Πολύ ωραία θα μπορούσε να στηθεί σε ασφαλές σημείο και εκτός από την δουλειά, θα έκανε και άλλη εντύπωση στους πολίτες. Έτσι δίνεις εικόνα σοβαρής υπηρεσίας. Έτσι αντιλαμβάνεται ο πολίτης ότι δεν είμαστε μόνο για κουβάλημα. Εμείς πήραμε τα λεφτά του κόσμου όταν το αγοράσαμε και τα πετάξαμε στα σκουπίδια. Με ασύρματες επικοινωνίες TETRA, VHF, UHF, σταθερή, κινητή και δορυφορική επικοινωνία, τηλεόραση, υπολογιστές, φαξ, εκτυπωτές, γεννήτρια και άλλα.
Επίσης σε ασφαλές σημείο, θα έπρεπε να στηθούν οι Σταθμοί Αντιμετώπισης. Επειδή κάποιος ρούφηξε δακρυγόνο, ή ζαλίστηκε, ή έπαθε κρίση πανικού, δεν σημαίνει ότι έπρεπε να διακομιστεί στο Γεννηματάς. Τουλάχιστον όχι άμεσα, με αποτέλεσμα να χάνεις όλα τα ασθενοφόρα. Και να μην σου φτάνουν τα 7 οχήματα που έχεις και συνεχώς να τραβάς περισσότερα από τους Τομείς.
Στους σταθμούς αυτούς έπρεπε να είναι οι Γιατροί του ΕΚΑΒ και όχι στα γραφεία, ζητώντας να γίνουν Διεύθυνση.
Στους σταθμούς αυτούς έπρεπε να είναι οι Νοσηλευτές του ΕΚΑΒ και όχι στα γραφεία, ζητώντας να διοικούν τα κορόιδα.

Και επειδή ο Θεός είναι πάντα με το μέρος μας, τα επεισόδια περιορίστηκαν την ώρα που οι δυνάμεις του ΕΚΑΒ είχαν φτάσει στα όριά τους. Ελπίζω και την επόμενη φορά να γίνει το ίδιο και εύχομαι στους συναδέλφους να συνεχίζουν με αυτοθυσία να βγάζουν τον Οργανισμό ασπροπρόσωπο. Και να δουλεύουν μερικές δεκάδες, για να πληρώνονται εκατοντάδες. Και να υπάρχουν και πολλές καρέκλες και πολλά αξιώματα.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Πολύ καλό το αρθρο σου για τις «ζώνες ελένχου», επίσεις είναι προφανές οτι εγάζεσαι στο ΕΚΑΒ και δεν δουλέυεις απλά, πιστέυω είναι γνωστή η διαφορα της έννοιας των λέξεων.
® ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΣΤΑΜΟΥ