Translate

Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2012

Οι Μοτοσυκλέτες του ΕΚΑΒ στα επεισόδια της 12/02/12

Οι Μοτοσυκλέτες Άμεσης Επέμβασης, έχουν καταξιωθεί ως πολύτιμο εργαλείο, από προηγούμενες αντίστοιχες περιπτώσεις. Όχι μόνο λόγω των δυνατοτήτων γρήγορης πρόσβασης, σε περιστατικά μέσα σε συγκεντρωμένο πλήθος, αλλά και λόγω της αυξημένης δυνατότητας υποστήριξης των πασχόντων και τραυματιών, έως την άφιξη του ασθενοφόρου.
Έτσι, την εβδομάδα που προηγήθηκε της συγκέντρωσης και όταν πια ήταν ολοφάνερο πως η συγκέντρωση θα ήταν ιδιαίτερα μεγάλη, αποφασίστηκε ενισχυμένη παρουσία μοτοσυκλετών, πέραν του ενός ζεύγους που βρίσκονταν σε βάρδια.

Άλλοι τέσσερις Διασώστες δήλωσαν συμμετοχή και έτσι τρία ζεύγη μοτοσυκλετών συγκεντρώθηκαν στο Σύνταγμα στις 2 το μεσημέρι, γνωρίζοντας ότι η βάρδια δεν θα τελείωνε στις 8, όπως μία συνηθισμένη ημέρα.
Στις 5 το απόγευμα τα τρία ζεύγη, αναπτύχθηκαν σε αντίστοιχα σημεία περιμετρικά του Συντάγματος. Βέβαια, δεν ξαναγύρισαν ποτέ εκεί, αφού τα επεισόδια άρχισαν νωρίς και δεν σταμάτησαν λεπτό να κινούνται έως τις 11 και τέταρτο τη νύχτα, όταν πήραν εντολή να αποχωρήσουν.
Ένα ζεύγος παρέμεινε πολλή ώρα εγκλωβισμένο στο Υπ. Οικονομικών, όταν έσπευσε να προσφέρει βοήθεια σε τραυματίες Αστυνομικούς. Με την άφιξη στο σημείο, η κατάσταση επιδεινώθηκε και ο συνεχής πετροπόλεμος δεν τους επέτρεπε να απεγκλωβιστούν.
Και οι άλλες μοτοσυκλέτες αντιμετώπισαν δυσκολίες, αφού ο κόσμος ήταν τόσος πολύς και τα περιστατικά τόσα πολλά και διάσπαρτα, που με δυσκολία μπορούσαν να κινηθούν από το ένα σημείο στο άλλο. Οι κινητήρες ανέβασαν θερμοκρασίες καλοκαιριού.

Μεγάλη ήταν η βοήθεια που είχαμε από τα ασθενοφόρα. Σε καμία περίπτωση δεν περιμέναμε πάνω από 10 λεπτά, ενώ σε πολλές περιπτώσεις μας έβρισκαν, πριν ζητήσουμε την βοήθειά τους. Τι να πω, η προσπάθεια των συναδέλφων ήταν το λιγότερο συγκινητική και τους αξίζουν συγχαρητήρια. Για να μην θυμηθώ σε τι συνθήκες δουλεύουμε και ποιος είναι ο μισθός μας.
Σε μία μάλιστα περίπτωση που όλα τα ασθενοφόρα ήταν απασχολημένα, η Μονάδα ΟΚΑΝΑ ανέβηκε στην Ακαδημίας και παρέλαβε τραυματίες.
Αντιμετωπίσαμε και το συνηθισμένο σε τέτοιες περιπτώσεις φαινόμενο, με τους κουκουλοφόρους να πετροβολούν τις μοτοσυκλέτες νομίζοντας ότι είναι αστυνομικές. Οι δύο που έχουν αντικαταστήσει τους φάρους με εναλλασσόμενο μπλε - κόκκινο, δεν αντιμετώπισαν κανένα πρόβλημα. Οι κουκουλοφόροι τις έβλεπαν από μακριά, φώναζαν "ΕΚΑΒ" και άνοιγαν δρόμο. Στις υπόλοιπες πετούσαν κομμάτια μάρμαρο. Τα έχουμε πει από πέρυσι. Να δούμε πότε θα ιδρώσει το αυτί, αυτών που είναι ακριβοί στα πίτουρα και φτηνοί στο αλεύρι. Ίσως όταν τραυματιστεί κάποιος συνάδελφος.
Στα επεισόδια επιχειρούσε και ιατρικό όχημα, το οποίο για τον ίδιο λόγο δεν μπόρεσε να προσεγγίσει κανένα περιστατικό, με τον συνάδελφο να διαμαρτύρεται ότι, "τους περνάνε για περιπολικό και τους επιτίθενται". Λευκό όχημα με μπλε φάρο. Τι περιμένουμε δηλαδή; Από πέρυσι συζητάνε, να βαφτεί κίτρινο και να αλλάξει φάρο. Να δούμε πότε θα τελειώσει η συζήτηση. Ίσως στο τρίτο μνημόνιο.
Με την Αστυνομία δεν αντιμετωπίσαμε ιδιαίτερα προβλήματα. Αυτή την φορά μας ψέκασαν λιγότερο από τις προηγούμενες, ενώ δεν ποδοπάτησαν εμάς και τα υλικά μας σε καμία περίπτωση.
Τα χημικά είναι μεγάλο πρόβλημα για τις μοτοσυκλέτες, αφού είναι υποχρεωμένες να παραμένουν στο πεδίο του συμβάντος, μέχρι την έλευση του ασθενοφόρου. Η χρήση αντιασφυξιογόνων μασκών, μας επέτρεψε να κάνουμε τη δουλειά μας.
Στον κόσμο δεν έγινε φανερή καμία αδυναμία του ΕΚΑΒ και όλοι έλεγαν τα καλύτερα λόγια, για ασθενοφόρα και μοτοσυκλέτες. Τα ζητήματα οργάνωσης και συντονισμού πρέπει να τα κοιτάξουμε μόνοι μας, γιατί όπως φαίνεται τα επεισόδια αυτά δεν θα είναι τα τελευταία.
Εύκολα καταλαβαίνει κάποιος ότι, δεν μπορούμε πάντα να στηριζόμαστε στην τύχη και στον ηρωισμό των συναδέλφων.

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δεν αναφερθηκες στην επιθεση των χουλιγκανς της ΔΙΑΣ στα ασθενοφορα στο ΓΝΑ Γεννηματα και εναντια στους συναδερφους που προσπαθησαν να διαφυλαξουν τους τραυματιες

Κυριάκος Σιδηρόπουλος είπε...

Όχι γιατί είναι δουλειά άλλων να το κάνουν με κάθε επίσημο τρόπο. Από την χούντα είχε να γίνει κάτι τέτοιο.
Όπως επίσης δεν ανέφερα τους συναδέλφους μου, που δήλωσαν "αδυναμία πρόσβασης", όταν πληροφορήθηκαν πως οι τραυματίες στο ΥΠ.ΟΙΚ. ήταν αστυνομικοί.
Κάποιοι "δημόσιοι λειτουργοί" μπορεί να είναι ζώα.
Εμείς όμως δεν δικαιούμαστε να ξεχωρίζουμε τους τραυματίες σε αστυνομικούς, κομμουνιστές, Πακιστανούς, μαύρους.

Ανώνυμος είπε...

Για το θεμα των χημικων θα ηθελα να αναφερθω.Μηπως πρεπει πλεον να εφοδιαστουμε κι εμεις με αντιασφυξιογονες μασκες.Απο τους ολυμπιακους υπαρχουν καμποσες κουτες στο υπογειο.Μηπως να πιεσετε ωστε να χορηγηθουν στα ασθενοφορα.Δεν ειναι δυνατον να ειμαστε καλυψη στο συνταγμα ολο το απογευμα και να τη παλευουμε με χειρουργικες..

Κυριάκος Σιδηρόπουλος είπε...

Πρέπει να είσαι καινούριος συνάδελφος, αλλιώς θα ήξερες ότι όταν πιέζεις τους "υπευθύνους" στο ΕΚΑΒ, είναι σαν να πιέζεις τον τοίχο με το κεφάλι σου. Κι αυτό γιατί κανείς τους και ποτέ δεν βρέθηκε στη θέση την δική σου και την δική μου.
Να γνωρίζεις επίσης ότι στο ΕΚΑΒ, τίποτα δεν γίνεται γραπτώς. Και όταν κάποιος γράψει κάτι, δεν του απαντάνε ποτέ, για να μην έχει στοιχεία στα χέρια του.
Στο αίτημά μου για χορήγηση μασκών στα ασθενοφόρα, πήρα την εξής απάντηση: "δεν πρέπει να φοράτε μάσκες, γιατί προκαλείτε το δημόσιο αίσθημα".
Στη συνέχεια αποφασίστηκε να φύγουν οι μάσκες από το ΕΚΑΒ. Πριν γίνει αυτό, πρόλαβα να πάρω 15 για τις μοτοσυκλέτες.
Μετά είχαμε πρόβλημα με τα φίλτρα. Επειδή είναι ληγμένα, τα επέστρεψαν στην εταιρία. Ενημέρωσα ότι και τα ΜΑΤ με ληγμένα φίλτρα δουλεύουν χωρίς πρόβλημα. Και τα δικά μας που ήταν ληγμένα μια χαρά δούλευαν.
Αφού δεν είχα αποτέλεσμα ζήτησα καινούρια. Πήρα την απάντηση ότι θα γίνει νομοθετική ρύθμιση να μην επιχειρούν τα ασθενοφόρα σε πεδίο με χημικά.
Πες μου τώρα εσύ. Πόσο αντέχει το στομάχι σου με αυτούς τους ανθρώπους;
Τι θα απαντήσω εγώ στον ασύρματο, που μου δίνει το περιστατικό; Ότι περιμένω την νομοθετική ρύθμιση;
Η τελευταία ενημέρωση που είχα είναι η εξής: "οι μάσκες θα φύγουν και θα κρατήσουμε λίγες να τις δίνουμε στα ασθενοφόρα που καλύπτουν επεισόδια".
Ποιος θα τις πλένει; Πως θα τη βάζω εγώ στη μούρη μου; Ποιος την φόραγε πριν;
Η λύση είναι μία. Να στείλει ένα εξώδικο το Σωματείο στη Διοίκηση, ότι χωρίς μέσα προστασίας τα ασθενοφόρα δεν καλύπτουν επεισόδια.