Translate

Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2013

Αυτή την άδεια (ασκήσεως επαγγέλματος) ποιος θα την πάρει;


Με αυτό το σήριαλ ασχολούμασταν κάθε εξάμηνο. Λέγαμε τα συνθήματά μας, αυτοενθουσιαζόμασταν, κάναμε εντύπωση στους άλλους και μετά περιμέναμε το επόμενο εξάμηνο να κάνουμε πάλι τα ίδια. Τελευταία βλέπω αναφορές ανά βδομάδα. Ή λοιπόν πλησιάζει η ώρα, ή έχουμε ανάγκη από συνθήματα.
Απέφευγα να ασχοληθώ μέχρι σήμερα, πιστεύοντας ότι αργά ή γρήγορα θα τελειώσει το παραμύθι. Η υπομονή όμως έχει και όρια. Κάνουμε τους μαλάκες, δεν είμαστε.
Ποιους απασχολεί, η άδεια; (προσοχή, το ξέρετε ότι είμαι κακός και λέω τα πράγματα με το όνομά τους!)
Όσο δεν υπάρχει, δεν απασχολεί κανέναν στο ΕΚΑΒ. Όλα μέλι γάλα, υπάλληλοι του άμεσου δημόσιου τομέα, δεν μας κουνάει ούτε η Μέρκελ! Μόνο κακά θα φέρει η άδεια (υποχρεώσεις).
Απασχολεί λοιπόν μόνο τους απόφοιτους ΙΕΚ, αλλά αυτοί δεν απασχολούν εμάς.
Για να χορηγηθεί άδεια, είναι διαδικασία ενός μήνα. Πάμε προτάσεις στο Υπουργείο, αυτό διαλέγει και ψηφίζεται το νομοσχέδιο. Γιατί λοιπόν έχουν περάσει 10 χρόνια; Γιατί μπαίνει ένα τεράστιο ερώτημα: Ποιος θα την πάρει!
Η απάντηση εύκολη θα μου πείτε: Οι πιστοποιημένοι πτυχιούχοι του ΙΕΚ. Μάλιστα.
Οπότε ας βάλουμε ανάποδα το ερώτημα: Ποιος δεν θα την πάρει; Αρχίζετε και μπαίνετε στο νόημα ότι, εδώ παίζεται το παιχνίδι και το σήριαλ γράφει τόσα επεισόδια.
Κανείς δεν θέλει να χρεωθεί την απάντηση στο ερώτημα αυτό. Απελθέτω απ' εμού ....
Και αν είσαι και συνδικαλιστής, τότε είναι που δεν θέλεις να στεναχωρήσεις κανέναν.
Ο νόμος δίνει πάντα παράθυρο, με την μορφή των μεταβατικών διατάξεων. Το θέμα είναι πόσο μεγάλο θα το κάνεις αυτό το παράθυρο, ώστε από τη μία να μπουν όλοι, αλλά από την άλλη να μην σε κράξουν και οι πραγματικά δικαιούχοι.
Τι μπορείς να προβλέψεις στις μεταβατικές διατάξεις; Ας δούμε ένα παράδειγμα: Άδεια να δοθεί σε αποφοίτους ΠΕΚΠΑ οι οποίοι έχουν 15 χρόνια υπηρεσίας. Δίκαιο θα μου πεις. "Κάτσε ρε φίλε" θα σου πει ο συνάδελφος που δεν είναι ΠΕΚΠΑ. "Μαζί δουλεύουμε, την ίδια δουλειά κάνουμε". Σωστό κι αυτό, οπότε ας ανοίξουμε το παράθυρο, με δεύτερη διάταξη. "Άδεια θα δοθεί και σε όσους οδηγούς ασθενοφόρων έχουν 20 χρόνια υπηρεσίας". Κανένα πρόβλημα, αλλά εκεί θα σου έρθει ο οδηγός του Κ.Υ. και θα σου πει: "και γω την ίδια δουλειά κάνω".
Οπότε που πας; Άδεια και στους οδηγούς των Κ.Υ.; Και των Νοσοκομείων; Και στις νοσοκόμες και στους τραυματιοφορείς και στους σεκιούριτι και σε όσους κατά καιρούς έχουν συνοδεύσει ασθενή, ή έχουν οδηγήσει ασθενοφόρο;
Όσο δεν βρίσκεται κάποιος να το πάρει πάνω του και να απαντήσει στα ερωτήματα αυτά, άδεια δεν βγαίνει, μην σας παραμυθιάζει κανείς!
Και η απάντηση και η απόφαση είναι μία και θα την γράψω και θα στεναχωρήσω και πολλούς φίλους μου:
Άδεια δικαιούται μόνο ο πιστοποιημένος απόφοιτος του ΙΕΚ. Τελεία.
Και μεταβατική διάταξη μπορεί να μπει μόνο μία. Ότι το ΕΚΑΒ οφείλει να δώσει κάθε δυνατότητα σε ήδη υπηρετούντες να αποκτήσουν τίτλο από το ΙΕΚ. Κι αυτό για μια πενταετία, το πολύ. Μετά κλείνουν οι πόρτες. Όσοι θέλουν βέβαια, γιατί το ταχύρυθμο λειτουργεί κοντά 10 χρόνια και κάποιοι γελάνε, γιατί είναι σίγουροι ότι η περίπτωσή τους θα περιλαμβάνεται σε μία από τις μεταβατικές διατάξεις.
Έτσι, για να ξέρουμε τι λέμε, τι μας λένε και ποια είναι η πραγματικότητα.


3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΚΥΡΙΑΚΟ ΜΙΛΑΣ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΙΤΛΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΠΑΡΕΙ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ.ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΟΤΙ ΕΙΣΑΙ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΕΦΑΡΜΟΖΕΙΣ ΚΑΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΜΑΘΕΣ ΚΑΙ ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙΣ ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΕΙΣ...ΓΙΑΤΙ ΠΟΛΛΟΙ ΠΑΛΙΟΤΕΡΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΚΑΝΟΥΝ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΞΕΡΟΥΝ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΤΙΤΛΟΥΣ ΕΝΩ ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ ΙΕΚ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΑΚΟΜΗ ΝΑ ΚΑΘΗΣΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΙΣΩ ΚΑΜΠΙΝΑ ΤΟΥ ΑΣΘΕΝΗ ΝΑ ΔΟΥΝ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ..ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΜΙΛΗΣΩ ΓΙΑ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΑΣΘΕΝΗ,ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΣΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΠΟΥ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΤΟ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΩ ΚΑΙ ΚΑΜΜΙΑ ΕΚΑΤΟΣΤΗ ΟΝΟΜΑΤΑ...ΝΑ ΚΑΘΗΣΟΥΝ ΝΑ ΤΑ ΒΑΛΟΥΝ ΟΛΑ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΚΑΙ ΝΑ ΑΚΟΥΣΤΟΥΝ ΠΟΛΛΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΒΡΕΘΕΙ ΜΙΑ ΧΡΥΣΗ ΤΟΜΗ ΚΑΙ ΛΥΣΗ.ΦΥΣΙΚΑ ΤΟ ΓΡΗΓΟΡΟΤΕΡΟ

Κυριάκος Σιδηρόπουλος είπε...

Αυτοί όλοι οι προβληματισμοί είναι πραγματικοί. Η θέση η δική μου έχει δύο σκέλη.
Πρώτον ότι η άδεια θα φέρει και υποχρεώσεις και θα μπορούν να ελέγχονται και να λογοδοτούν όσοι δεν κάνουν σωστά την δουλειά τους.
Δεύτερον, δεν μπορείς να ξεχωρίσεις τον καλό παλιό από τον κακό και να μοιράσεις ανάλογα τις άδειες. Γι' αυτό πρέπει να αποκτήσουν τίτλο όσοι ενδιαφέρονται.
Το ΕΚΑΒ οφείλει να τους διευκολύνει, ακόμη και με επιδοτούμενη φοίτηση για να μην χάνουν λεφτά από ώρες κλπ. Λεφτά υπάρχουν (ΕΣΠΑ) και δεν τα απορροφά κανείς!

Ανώνυμος είπε...

Ελα μην ακούω μαλακιες..
Γιατί εσένα σε επιδότησε κανένας για να τελειώσεις το ΙΕΚ;
Η μήπως δεν σε κορόιδευαν κάποιοι από αυτούς που σήμερα λες ότι πρέπει να επιδοτηθούν για να τελειώσουν την σχολή;
Ένα πράγμα ξέρω, για να πληρώσεις τον λογαριασμό του κινητού η εταιρεία σου στέλνει τον λογαριασμό με το ταχυδρομείο στο σπίτι και σε ειδοποιεί επίσης με γραπτό μήνυμα.
Ακριβώς το ίδιο πράγμα πρέπει να κάνει και το ΕΚΑΒ. Να ειδοποιήσει τον κάθε συνάδελφο με ατομική επιστολή και γραπτό μήνυμα σε ποια μέρη της χώρας λειτουργούν ταχύρυθμα ΙΕΚ και για πόσο καιρό ακόμη, ώστε μελλοντικά κανείς να μη πει ότι δεν ήξερε αν λειτουργούν ταχύρυθμες σχόλες. Από εκεί και πέρα ας πράξει ο καθένας όπως καταλαβαίνει.
Την εποχή της τρόικας και τον απολύσεων σιγά μην τους παρακαλέσεις κιόλας, όποιος κατάλαβε κατάλαβε…
Δεν γίνεται το 2013 σε όλο τον κόσμο το επίπεδο σπουδών του διασωστη να έχει ξεπεράσει την πανεπιστημιακή βαθμίδα και στην Ελλάδα να παρακαλούνται οι διασωστες ενός δημόσιου οργανισμού που παρέχει προνοσοκομειακη φροντίδα να τελειώσουν μια 1ετους μεταδευτεροβαθμια σχολή, με αποτέλεσμα να «οπισθοδρομούν» και οι υπόλοιποι διασωστες με ότι αρνητικό αντίκτυπο έχει κάτι τέτοιο προς τα έξω εις βάρος του ΕΚΑΒ άρα και εις βάρος του κάθε υπαλλήλου.
Φταίνε οι κυβερνήσεις που θέλουν να φέρουν στο ΕΚΑΒ δημοσίους υπαλλήλους που περισσεύουν; Φταίνε οι κυβερνόντες όταν προτείνουν π.χ. οι τραμιτζήδες να έρθουν στο ΕΚΑΒ με μια υποτυπώδη εκπαίδευση; Οταν υποστηρίζουν απόψεις τύπου «σιγά μωρέ τι θα κάνουν ένα τιμόνι θα πιάσουν και θα κάνουν μεταφορές;»
Με τι μούτρα θα ΑΠΑΙΤΗΣΕΙ το ΕΚΑΒ και εμείς ως εργαζόμενοι από τις κυβερνήσεις ώστε ο κάθε νέος υπάλληλος που θα απασχοληθεί στο ασθενοφόρο να έχει τελειώσει απαραιτήτως το ΙΕΚ, όταν την ίδια στιγμή κάποια μερίδα συναδέλφων κάνουν επείγοντα χωρίς να έχουν τελειώσει οι ίδιοι την σχολή;
Ποιος λοιπόν υπονομεύει το ΕΚΑΒ, οι κυβερνήσεις ή πρωτίστως εμείς ως εργαζόμενοι;
Πόσο λογικό είναι κάποιοι χιλιάδες συνάδελφοι με 18, 19 και 20 πιστοποίηση, με ξένες γλώσσες και δεύτερα πτυχία να μένουν αδιόριστοι, ενώ κάποιοι υπάλληλοι του ΕΚΑΒ να αδιαφορούν στην επιμόρφωση τους μεσω του ΙΕΚ ;
Συμφωνώ ότι πολύ συνάδελφοι που δεν έχουν τελειώσει την σχολή είναι πολύ καλύτεροι από τους πιστοποιημένους, αλλά όσο καλός και αν είναι ένας διασωστης χρειάζεται και θεωρητική γνώση κάτι που δεν γίνεται να αποκτήθει μόνο στην πράξη.
Αν δείξουν ενδιαφέρων οι υποψήφιοι συνάδελφοι και επίσης αν υπάρξει μια καλή συνεννόηση με το ΙΕΚ του ΕΚΑΒ και το ΕΚΑΒ, πιστεύω θα ξεπεραστούν τα όποια εμπόδια.
Θέληση νομίζω ότι χρειάζεται…