Translate

Τρίτη 6 Ιανουαρίου 2015

Ο αφοπλισμός του αυτονόητου.

Κάνει προχτές ένα Στέλεχος μία δήλωση, για τις αλλαγές που θα κάνει στην Αστυνομία ο ΣΥΡΙΖΑ, όταν γίνει Κυβέρνηση. Το παίρνουν οι της Δεξιάς και αρχίζουν τις αντιδηλώσεις: - "Ο ΣΥΡΙΖΑ θα αφοπλίσει την Αστυνομία". Και ανοίγει μία συζήτηση, η οποία προφανώς θα κρατήσει ως τις εκλογές. Μετά, επίσης προφανώς θα ξεχαστεί. Γιατί ούτε αυτός που έκανε την δήλωση, ούτε αυτοί που του απάντησαν ενδιαφέρονται για την Αστυνομία. Ψήφους μαζεύουν.
Στην Ελλάδα, υπάρχουν τρεις μάχιμες Υπηρεσίες Άμεσης Ανταπόκρισης: Η Αστυνομία, η Πυροσβεστική και το ΕΚΑΒ. Και στον υπόλοιπο Κόσμο το ίδιο. Στην Χώρα μας η πλειοψηφία των Πολιτών έχει σοβαρά παράπονα από αυτές τις Υπηρεσίες. Τα ακούνε κάθε μέρα. Η Πυροσβεστική λιγότερο, λόγω μειωμένης καθημερινής τριβής με τον Πολίτη. Όταν το Καλοκαίρι, πέσουν τίποτα μαζεμένες φωτιές, τα ακούει μαζεμένα!
Πως να μην έχει παράπονα ο Πολίτης, αφού παράπονα και σοβαρά μάλιστα, έχουν οι ίδιοι οι υπάλληλοι από τις Υπηρεσίες τους.
Και οι τρεις, λειτουργούν με μία μοναδική Ελληνική συνταγή, την οποία δεν συναντάς πουθενά αλλού στον Κόσμο. Η συνταγή τροποποιείται, ανάλογα με το ποιος είναι στην Κυβέρνηση και το ποιος είναι στην κορυφή της ιεραρχίας τους. Τροποποιήσεις της πλάκας βέβαια, έτσι για να λέμε ότι κάτι κάναμε, αφού η βασική συνταγή παραμένει η ίδια.
Όλοι (υπάλληλοι των Υπηρεσιών και Πολίτες) θαυμάζουμε την λειτουργία των Υπηρεσιών αυτών στον Πολιτισμένο Κόσμο. Το παράπονό μου είναι πως, κανείς πολιτικός, κανένα Κόμμα δεν βγήκε προεκλογικά να δηλώσει, ότι "όταν γίνουμε Κυβέρνηση, η Αστυνομία/Πυροσβεστική/το ΕΚΑΒ, θα δουλεύει όπως στην Αμερική/Αγγλία/Γαλλία, ή όποιο μοντέλο τέλος πάντων θεωρείται επιτυχημένο".
Όλοι επιμένουν στην Ελληνική Συνταγή, γιατί μόνον αυτή εξασφαλίζει ψήφους, κομματικό έλεγχο των Υπηρεσιών, βόλεμα υμετέρων, εκμετάλλευση των επιτυχιών και των αποτυχιών τους, έλεγχο των προμηθειών τους.
Έχω όμως και μία αμφιβολία. Αν έβγαινε κάποιος πολιτικός και έκανε την παραπάνω δήλωση, ποια θα ήταν η αντίδραση των υπαλλήλων των Υπηρεσιών αυτών; Πως θα αντιδρούσαν όταν συνειδητοποιούσαν ότι από δω και στο εξής στη θητεία τους, θα πρέπει να κάνουν αυτό για το οποίο προσλήφθηκαν; Ένας μεγάλος αριθμός θα αντιδρούσε θετικά.
Υπάρχει όμως και ένας επίσης μεγάλος αριθμός, ο οποίος έχει αποδείξει ότι δεν θέλει να είναι τίποτα περισσότερο από δημόσιος υπάλληλος. Θέλει η Υπηρεσία του να είναι μάχιμη, αλλά την μάχη να την δίνουν οι άλλοι και την δόξα να την μοιράζονται όλοι. Και όλοι να παίρνουν τα ίδια λεφτά!

Δεν υπάρχουν σχόλια: