Translate

Τρίτη 12 Μαΐου 2015

Το ζήτημα της εμφάνισης των Πληρωμάτων.

Είναι κάτι που απασχολεί το τελευταίο διάστημα. Έχουν βγει και σχετικές ανακοινώσεις από την Διοίκηση και τα Τμήματα, για την υποχρέωση των Πληρωμάτων να φορούν την στολή, όπως προβλέπεται.
Εγώ είμαι σύμφωνος, αλλά είναι ένα ζήτημα που δεν λύθηκε τα προηγούμενα 20 χρόνια και δεν πρόκειται να λυθεί τα επόμενα 20. Κι αυτό επειδή το προσωπικό, δεν έχει "συνείδηση στολής".
Άλλες κατηγορίες υπαλλήλων (Αστυνομικοί, Πυροσβέστες, Αεροσυνοδοί) είναι ομοιόμορφοι και αψεγάδιαστοι. Αντίθετα, οι Δημοτικοί Αστυνομικοί, παρ' όλη την ένταξή τους στην ΕΛ.ΑΣ., κυκλοφορούν σαν λέτσοι. Φοράνε ότι νάναι και όπως νάναι. Ότι είδος ρούχα, ότι χρώμα, αθλητικά παπούτσια, τα πουκάμισα έξω, αξύριστοι, χάλι μαύρο. Σαν ΕΚΑΒίτες ένα πράγμα.
Σε όλον τον υπόλοιπο Κόσμο, συμβαίνει το αντίθετο. Από την Σχολή Πληρωμάτων Ασθενοφόρων, οι σπουδαστές προσέρχονται ένστολοι, με ειδική ενδυμασία. Στην πρακτική τους, με πλήρη στολή.
Στους Οργανισμούς αυτών των Υπηρεσιών, αναφέρεται ότι είναι Ένστολες Υπηρεσίες και η στολή και η σήμανσή της, περιγράφεται λεπτομερώς.
Στο ΕΚΑΒ δεν περιγράφεται και δεν προβλέπεται τίποτα. Οι σπουδαστές προσέρχονται στο ΙΕΚ με σαγιονάρες και βερμούδες. [Όταν πριν χρόνια ήμουν εκπαιδευτής, κάποιος ήρθε με το μαγιό και όταν τον έδιωξα έγινε τεράστιο ζήτημα και οι υπόλοιποι με κοιτούσαν με μισό μάτι, λες και ήμουν κάποιος περίεργος.]
Οι νέοι που προσλαμβάνονται κυκλοφορούν κάτι μήνες με τα πολιτικά, έχοντας αποκτήσει από την πρώτη μέρα, πλήρη "συνδικαλιστική" συνείδηση: - Όταν πάρω το επίδομα, θα πάρω στολή, σου λένε. Και όταν πάρουν το επίδομα, ξοδεύουν 20 ευρώ και καθάρισαν.
Και αυτή η νοοτροπία συνεχίζεται και επεκτείνεται.
Οι 9 στους 10 οδηγούν ασθενοφόρο, μιλώντας στο κινητό.
Οι 4 στους 5 συνοδηγούς, πατούν με το πόδι στο ταμπλό.
Οι 99 στους 100, δεν φορούν ζώνη.
Τα 9 στα 10 οχήματα, έχουν καφέδες και εφημερίδες στην πιο εμφανή θέση.
Και κάτι πολύ σοβαρό, στο οποίο έχω αναφερθεί ξανά. Οι 4 στους 5 που χρησιμοποιούν δίκυκλο, από και προς την εργασία τους, κυκλοφορούν ένστολοι ΧΩΡΙΣ κράνος. Έχουν κάθε δικαίωμα να σπάσουν το κεφάλι τους, όχι όμως να ξεφτιλίζουν έναν ολόκληρο Οργανισμό. Πέρα από τις επιπτώσεις στην ασφάλεια του προσωπικού, γνωρίζουμε ποια εντύπωση προκαλούμε στους Πολίτες; Ή, επειδή είμαστε Δημόσιοι Υπάλληλοι, είμαστε πάνω απ' όλους;
Πως όμως διορθώνονται αυτά; Κυνηγώντας έναν - έναν τους υπαλλήλους; Όχι βέβαια. Από τον Οργανισμό ξεκινάμε. Χαρακτηρισμός του ΕΚΑΒ ως Ένστολης Υπηρεσίας και ακριβή περιγραφή της στολής και της σήμανσης.
Πρόβλεψη για τα Ειδικά Τμήματα, όπως οι Μοτοσικλέτες και οι Αεροδιακομιδές. Μια και αναφέρθηκα στις αεροδιακομιδές. Οι Ιπτάμενοι συνάδελφοι είναι οι μοναδικοί στον Πλανήτη που πετούν χωρίς γάντια, μπότες, φόρμες αντιπυρικές. Και χωρίς κράνη. Καλά δεν μιλάμε για τους Γιατρούς. Αυτοί φοράνε πολιτικά.
Στις μοτοσυκλέτες τα πράγματα είναι λίγο καλύτερα, επειδή είναι καινούριο Τμήμα, το οποίο από την αρχή λειτούργησε σε αυστηρό πλαίσιο που συνεχίζει να τηρείται. Τίποτα δεν αποκλείει όμως, στο μέλλον να δούμε μοτοσικλετιστές του ΕΚΑΒ, χωρίς κράνος, με τζιν και με πέδιλα.
Φτιάξιμο λοιπόν από την κορυφή και σε λίγα χρόνια θα έχει αποκτηθεί "συνείδηση στολής και εμφάνισης". Και δεν θα χρειαστεί να αναφερθούμε ξανά σ' αυτό το ζήτημα.

14 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

…. Να προσθέσουμε επίσης ότι ο καθένας αυτοχαρακτηρίζεται στο ΕΚΑΒ όπως του έρθει ανενόχλητα κάτι που δεν γίνεται στις ένστολες υπηρεσίες.
Για παράδειγμα οι περισσότεροι αυτοχαρακτηρίζονται paramedics, κολλούνε και αυτοκόλλητα στα μπουφάν, ή επειδή πέταξαν με πτητικά μέσα έγιναν ιπτάμενοι διασωστες, αυτόβαφτιστήκαν (από πού και ως που?), γεμίζοντας τα μπλουζάκια με πουλάδες και αμερικανιες (και οι γιατροί βέβαια δεν πάνε πίσω). Και για να τεκμηριώσω τα παραπάνω, έχετε δει υπαξιωματικούς να αυτοχαρακτηρίζονται αξιωματικοί κολλώντας επάνω στα μπουφάν τους αμερικανικά διακριτικά, ή αυτοσχεδιασμένα χαρακτηριστικά χωρίς να έχουν εγκριθεί από την υπηρεσία τους?
Και το σοβαρότερο… Έχουμε κάθε δικαίωμα να καπνίζουμε στο ασθενοφόρο, προκλητικά ή καλύτερα με αφέλεια… Σε ένα υγειονομικό όχημα, σε μια κατά τα άλλα ευρωπαϊκή χώρα όπου το κάπνισμα απαγορεύεται σε όλους τους δημοσίους χώρους

Κυριάκος Σιδηρόπουλος είπε...

Ευχαριστώ για το σχόλιο και για το κάπνισμα έχεις απόλυτο δίκιο και ήταν λάθος μου που ξέχασα να το αναφέρω.
Για τα άλλα τώρα που αναφέρεις θα προσπαθήσω να διευκρινίσω κάποια πράγματα.
Κατ' αρχήν είναι παράνομο να φοράς οτιδήποτε γράφει "Διασώστης", αν δεν είσαι πτυχιούχος της Σχολής και κατά συνέπεια κάτοχος του Τίτλου. Ονομάζεται αντιποίηση επαγγέλματος και διώκεται από τον Νόμο. Αυτό θα λυθεί με την χορήγηση της άδειας άσκησης επαγγέλματος, άσχετα από το ποιοι θα την πάρουν.
Οι υπόλοιπες "αμερικανιές" που αναφέρεις, δεν είναι κατ' ανάγκη κακό πράγμα και έχουν άμεση συνάφεια με την εξύψωση του ηθικού του υπαλλήλου, κάτι που είναι επιθυμητό. Αρκεί βέβαια να μην ξεφεύγουμε από ένα όριο και πάμε σε γελοιότητες.
Ειδικά για τους "Ιπτάμενους Διασώστες", δεν θα πρέπει να αναφερόμαστε υποτιμητικά για την δουλειά τους, ειδικά αν δεν την γνωρίζουμε. Και κάποιοι από αυτούς έχασαν την ζωή τους υποστηρίζοντας την δραστηριότητα αυτή του ΕΚΑΒ και το τελευταίο που μας απασχόλησε ήταν, αν φορούσαν, ή όχι πουλάδα.
Όπως αναφέρω βέβαια, η στολή και η σήμανσή της, είναι θέμα Οργανισμού και όχι προσωπικής πρωτοβουλίας των υπαλλήλων. Έτσι μόνο λύνονται όλα.

Ανώνυμος είπε...

Ο ανώνυμος συνάδελφος δεν λέει αυτό Κε Σιδηρόπουλε, κανείς δεν έχει το δικαίωμα να φέρει τίτλο & διακριτικά αν η υπηρεσία δεν το έχει εγκρίνει πρώτα και δεν υπάρχει υπηρεσιακή εντολή να φέρει τα εν λόγω διακριτικά ή τίτλους. Συνεπώς είναι αμερικανιές και για γέλια. Η εξύψωση του ηθικού δεν επιτυγχάνεται με το να αυτοαποκαλείται ο καθένας όπως θέλει για να αισθάνεται σημαντικός. Δεν σχολίασε αρνητικά τους ιπτάμενους διασώστες αλλά δεν είναι κάποιος ιπτάμενος διασώστης επειδή έκανε μια πτήση. Σχετικά με τους αξιωματικούς κανείς υπαξιωματικός δεν γίνεται να φέρε & δεν φέρει διακριτικά αξιωματικού εντός υπηρεσίας γιατι οι βαθμοί στο στρατό είναι συγκεκριμένοι και φέρονται στην στολή τους. Γενικά το σύστημα το ΕΚΑΒ είναι προβληματικό. Οι αλλαγές θα πρέπει να αρχίσουν από την σχολή που μόνο σχολή δεν την λες και σε βάθος χρόνου να γίνουν ριζικές τροποποιήσεις σε όλους τους τομείς του ΕΚΑΒ χωρίς την γρίνια των υπάλλήλων. Αλλά στην Ελλάδα η λέξεις τροποποίηση, αλλαγές & ξεβόλεμα φοβίζoυν.

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ, «είναι παράνομο να φοράς οτιδήποτε γράφει "Διασώστης", αν δεν είσαι πτυχιούχος της Σχολής και κατά συνέπεια κάτοχος του Τίτλου»
Κατά συνέπεια είναι γελοίο να φοράς επίσης διακριτικά με τον τίτλο paramedic από την στιγμή που δεν είσαι κάτοχος αντιστοίχου πανεπιστημιακού τίτλου.
Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση της πουλάδας (μιας και το αναφέραμε)
Με λίγα λόγια και την κάθε πουλάδα την αποκτάς, δεν σου χαρίζεται ούτε την παίρνεις από το Μοναστηράκι μόνο και μόνο γιατί βρέθηκες να καβαλάς ελικόπτερα…
Σε όλους τους σοβαρούς οργανισμός μηδενός εξαιρουμένου και των δικών μας ενόπλων δυνάμεων, οι πουλάδες συμβολίζουν κάτι ξεχωριστό… Σημαίνει εκπαίδευση ικανότητα εμπειρία επιδεξιότητα και επαγγελματισμό, κατά συνέπεια πετάς δεν πετάς είναι κάτι που σου μένει. Όσοι λοιπόν από μας έχουν εκπαιδευτεί σε αντίστοιχα σχολεία πχ αεροπορική νοσηλευτική καλά θα κάνουν να φέρουν τα διακριτικά που απέκτησαν, από την στιγμή επιθυμούν να τα επιδεικνύουν. Όλα τα άλλα τα θεωρώ υπερβολές, για να μην το πω αλλιώς.
Συμφωνούμε λοιπόν «η στολή και η σήμανσή της, είναι θέμα Οργανισμού και όχι προσωπικής πρωτοβουλίας των υπαλλήλων»

Κυριάκος Σιδηρόπουλος είπε...

Πιστεύω ότι προχωρώντας στην συζήτηση θα καταλήξουμε σε κοινό παρονομαστή σε πολλά ζητήματα, ανάλογα βέβαια με την οπτική του καθενός.
Η ανάρτηση βέβαια είχε ως στόχο να κρίνει την συνολική εικόνα και η δική μου προσπάθεια είναι να βλέπω τα πράγματα από απόσταση και αν είναι δυνατόν από την πλευρά του πολίτη, για να είμαι όσο μπορώ αντικειμενικός.
Σε αντίθετη περίπτωση και γράφοντας με το συναίσθημα, θα έγραφα μόνο μπινελίκια.

Ανώνυμος είπε...

Στην περιπτωση του Paramedic/Διασωστη, το εμβλημα μπορει να το φοραει ο κατοχος του τιτλου της εκαστοτε χωρας με τον οποια εκπαιδευση.

Στην Ελλαδα "Διασωστης" ειναι αυτος που τελειωσε την σχολη του ΕΚΑΒ, καλη ή κακη.

Σχετικα με τις "πουλαδες", καποιες απο αυτες σωστα λετε οτι χορηγουνται αμα την περατωση καποιου σχολειου/εκπαιδευσης (πουλαδα αλεξιπτωτιστων, βατραχοπουλαδα κτλ) αλλες ειναι απλα εμβληματα μοναδων ή χαρακτηριστικα της θεσης του φεροντα οποτε καλα κανουν και φοροιυνται και ετσι πρεπει. Για παραδειγμα τα παιδια της Μ, καλως κανουν και φορουν το εμβλημα της Μ, οι ιπταμενοι διασωστες, καλως κανουν και φορουν τα "φτερα" του ιπταμενου διασωστη.

Οσον αφορα την στολη, ειμαι απο αυτους που εξαρχης διαφωνουσαν με το επιδομα στολης. Ηταν δεδομενο οτι τα χρηματα θα πανε για αλλους σκοπους. Η στολη θα πρεπει να χορηγειται απο την υπηρεσια και να ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ να φοριεται τοσο για αυτους στον δρομο, Ιατρους και διασωστες οσο και για αυτους στο Κεντρο. Σε προσφατη επισκεψη μου στο κεντρο της QAS (Queensland Ambulance Service), ΟΛΟΙ στο κεντρο φορουσαν στολη.

Για τις δε "ειδικες" ομαδες, αυτες που επιχειρουν σε ειδικες συνθηκες, η καταλληλη στολη δεν ειναι θεμα μονο παπαντζας (Αν και δεν θα πρεπει να υποτιμουμε την σημασια της παπαντζας στην εικονα που εχει ο πολιτης και την εμπιστοσυνη που εμπνεει). H στολη και το κρανος των μοτοσυκλετιστων, ή η στολη nomex και το κρανος/γαντια/μποτες για τους ιπταμενους ειναι θεμα ασφαλειας εργασιας και ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ να φοριεται. Μου κανει δε εντυπωση που το σωματειο και ο τομεας ασφαλειας εργασιας δεν εχει επεμβει ειδικα στην περιοτωση των ιπταμενων που πετανε με πολιτικα, χωρις κρανος, και ακομα χειροτερα με συνθετικα ρουχα.

Εδω πριν ακομη ξεκινησουμε στολη πτησης, κρανη και γαντια μας χορηγηθηκαν απο την υπηρεσια και χορηγουνται εκ νεου καθε δυο χρονια.
Το κοστος δε δεν ειναι απαγορευτικο, με μια συμπαθητικη στολη nomex απο τις ΗΠΑ να κανει περιπου $300 και με αρκετες πολυ καλες Ελληνικες εταιριες που θα μπορουσαν να ραψουν υφασμα νομεξ με τις προδιαγραφες που εμεις θα θεσουμε σε καλυτερες τιμες.
Για δε κρανη, η ΠΑ εχει ανοιχτη γραμμη με την Gentex, ο ΕΣ με την ALPHA και η αγορα μερικων ακομα, εστω και Multifit, αν δεν θελουμε να χορηγησουμε στον καθενα το δικο του δεν ειναι σοβαρο κοστος.

Με τιμη απο τους αντιποδες

Ανώνυμος είπε...

Η επαρχια δουλευει ακομα τζιν και σκαρπινι, ναι το ειδα στα Γιαννιτσα τις προαλες.....

Ανώνυμος είπε...

Μια ερώτηση: εγώ που δουλεύω σε ΚΥ σαν πλήρωμα τι πρέπει να φοράω; Γιατί όταν φοράω μπλούζα που λέει ΔΙΑΣΩΣΤΗΣ παρεξηγούνται οι υπάλληλοι του ΕΚΑΒ*(κι ας έχω τελειώσει το ΙΕΚ ενώ αυτοί οχι, σου λέει διασώστης είναι μόνο ο υπάλληλος του ΕΚΑΒ κι ας έχει βγάλει μόνο γυμνάσιο ή ας δουλεύει αποκλειστικά στον ιματισμό), ενώ όταν φοράω πολιτικά παρεξηγιέται ο διευθυντής μου. Σημειωτέον ότι στα πληρώματα στα Κ.Υ δεν χορηγείται ούτε επίδομα στολής ούτε καν μια ξεχειλωμένη βαμβακερή κάλτσα όπως στους νοσηλευτές.
*θεματάκι με τον όρο ΔΙΑΣΩΣΤΗΣ έχουν και οι πυροσβέστες, ειδικά η ΕΜΑΚ, οι οποίοι θεωρούν ότι τους ανήκει δικαιωματικά ο τίτλος.

Κυριάκος Σιδηρόπουλος είπε...

Για τον συνάδελφο που εργάζεται σε Κ.Υ. και αναρωτιέται για τα ζητήματα στολής. Συνάδελφος Διασώστης θεωρείται, όποιος κατέχει τον τίτλο. Συνάδελφος του Νοσηλευτή, δεν είναι όποιος εργάζεται στο ίδιο Νοσοκομείο, αλλά όποιος έχει τίτλο Νοσηλευτή, όπου κι αν εργάζεται, ακόμη κι αν δεν εργάζεται. Το ίδιο ισχύει για όλα τα επαγγέλματα.
Όποιος εργάζεται στο ΕΚΑΒ δεν βαφτίζεται Διασώστης. Όποιος φοράει στολή με επιγραφή Διασώστης και δεν κατέχει αντίστοιχο τίτλο (ΙΕΚ), διαπράττει ποινικό αδίκημα, όπου κι αν εργάζεται.
Επιγραφή "Διασώστης" μπορεί να φέρει όποιος είναι κάτοχος του τίτλου, άσχετα που εργάζεται. Πιο αναλυτικά δεν μπορώ να το γράψω.
Για τον όρο τώρα, αυτόν καθαυτό. Οι Πυροσβέστες έχουν απόλυτο δίκιο, επειδή διεθνώς ο τίτλος (rescuer) τους ανήκει. Για τα Πληρώματα των ασθενοφόρων είναι αδόκιμος, επειδή κανείς δεν τον συνδυάζει με την διάσωση της ζωής, όπως εμείς το εννοούμε. Υπάρχουν άλλοι τίτλοι που μας αντιπροσωπεύουν, αλλά (κακώς) δεν χρησιμοποιήθηκαν επειδή δεν ήταν μονολεκτικοί, αλλά περιγραφικοί. Μπροστά στην βιασύνη των υπευθύνων να ξεκινήσει το ΙΕΚ, κατοχυρώθηκε ο τίτλος για το ΕΚΑΒ και εκεί την "πάτησαν" οι πυροσβέστες.
Επίδομα στολής δεν θα δίνεται (από 1/1/16) ούτε στο ΕΚΑΒ, αλλά θα επανέλθει η χορήγηση στολής, παρ' ότι δεν έχει χαρακτηριστεί ως ένστολη Υπηρεσία, αλλά επειδή με απόφαση της Διοίκησης πρέπει να φέρουμε στολή. Αντίστοιχη απόφαση θα έπρεπε να ισχύει και για τα Πληρώματα των ασθενοφόρων όλων των υγειονομικών σχηματισμών, επειδή εκτελούν όμοια υπηρεσία.

Spimed είπε...

Καλησπέρα θέλω να προσθέσω ότι υπάρχουν και εργαζόμενοι στο εκαβ οι οποίο ειναι απόφοιτοι δημοτικού χωρίς καμία εκπαίδευση κ οι οποίοι μετατέθηκαν απο νοσοκομεία κ ψύχιατρεια και βαφτίστηκαν απο την απο την ίδια την υπηρεσία διασωστες.μιλαμε για ενα νησί αρκετά μεγάλο.επισης δεν μπορει ο πυροσβέστης στο τροχαιο να πηγαίνει με γάντια εργασίας κράνος ενώ οι διασωστες του εκαβ με γάντια μιας χρήσης με κοντομάνικο κ με αθλητικά.δυατηχως όμως στην ελλαδα όσο θα υπάρχουν οι βολεμένοι σε κάθε υπηρεσία δεν πρόκειται να φτιάξει η κατάσταση

Ανώνυμος είπε...

καλημέρα σας, σπουδάζω σε ιεκ διασώστης - πλήρωμα ασθενοφόρου. πρόκειται να κάνω την πρακτική μου στο εκαβ αλλά όπυ έχω ρώτησει σαν τρίτο άτομο στο ασθενοφόρο που κάνω πρακτική αν πρέπει να αγοράσω την στολή μου λένε ότι μπορώ να είμαι με τα πολιτικά ρούχα. έψαξα στο διαδύκτιο και δεν βρήκα λύση, δηλαδή αν πρέπει να φορέσω στολή ή πολιτικά στην πρακτική. θα με βοηθούσε αν μπορούσατε να με βοηθήσετε.

Κυριάκος Σιδηρόπουλος είπε...

Το ΙΕΚ στο οποίο σπουδάζεις είναι υποχρεωμένο να σου δώσει γιλέκο το οποίο αναγράφει την ιδιότητά σου σε σχετικό καρτελάκι.

Ανώνυμος είπε...

Σας ευχαριστώ πολύ.

Ανώνυμος είπε...

Μπορείς κατά την πρακτική σου άσκηση να αγοράσεις μια στολή ΕΚΑΒ (παντελόνι με ανακλαστικά στο κάτω μέρος & μπλουζάκι polo ή t-shirt) και στο μπλουζάκι να ζητήσεις να γράψουν (κεντήσουν) στη θέση του «ΔΙΑΣΩΣΤΗΣ» αντίστοιχα «ΕΚΠΑΙΔΕΥΟΜΕΝΟΣ», έτσι και θα έχεις ομοιομορφία με το υπόλοιπο πλήρωμα και θα ξεχωρίζεις ως εκπαιδευόμενος για τυχόν παρεξηγήσεις με πολίτες εν ώρα εργασίας.
Στην αρχή της πρακτικής μου άσκησης πήγαινα με πολιτικά ρούχα και φορούσα κίτρινο γιλέκο με ανακλαστικά στη πλάτη «ΕΚΑΒ» αλλα δεν είναι βολικό.