Translate

Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2016

Οι συμβασιούχοι Διασώστες του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Αυτοί είναι συνάδελφοί μας, που προσλήφθηκαν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου (8 μήνες), για να καλύψουν συγκεκριμένες ανάγκες, στα νησιά που λειτουργούν Κέντρα υποδοχής λαθρομεταναστών. Η πρόσληψη 50 συνολικά υπαλλήλων, έγινε μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ, για λόγους ευελιξίας και ταχύτητας, αφού δεν απαιτείται μεσολάβηση του ΑΣΕΠ. Με την λήξη της σύμβασής τους και αφού αυτή είχε παραταθεί για 2 επιπλέον μήνες, δημιουργήθηκαν προβλήματα. Στην λειτουργία των τοπικών παραρτημάτων του ΕΚΑΒ, αλλά και σε πολλούς άλλους φορείς, χωρίς όμως ιδιαίτερη σημασία, αφού μέσα στο Χειμώνα δεν περνάνε και μεγάλα ζόρια.
Ιδιαίτερα χάρηκαν με την εξέλιξη, ορισμένοι συνδικαλιστές, οι οποίοι περίμεναν την ευκαιρία να αντιπολιτευτούν την Κυβέρνηση και να χτυπήσουν τον Υπουργό.
Ο κάθε φορέας εξετάζει το πρόβλημα από την δική του πλευρά και κοιτάει να κάνει την δουλειά του. Οι Δήμαρχοι, οι Περιφερειάρχες, οι συνδικαλιστές και οι ταλιμπάν, θα την βρούνε την άκρη, αλλά πραγματικό πρόβλημα έχουν μόνο οι συνάδελφοί μας που έληξε η σύμβασή τους. Όχι ότι είχαν κερδίσει και το λαχείο, αλλά γι' αυτούς ήταν σημαντικό. Πέρα από το μεροκάματο, που όλοι το έχουμε ανάγκη, ήταν εργασία στο αντικείμενό τους και το σπουδαιότερο, μάζευαν μόρια. Όπως και να το κάνουμε, στόχος όλων είναι μια μέρα να έρθουν στο ΕΚΑΒ. Και το Κράτος - απατεώνας, από την μια κυνηγάει τα ιδιωτικά ασθενοφόρα, αλλά από την άλλη μοριοδοτεί την εργασία σε αυτά, χωρίς να προσφέρει εναλλακτικές λύσεις. Ειδικά οι γυναίκες συνάδελφοι, δεν έχουν πιθανότητες να βρουν δουλειά σε ιδιωτικά, αφού λόγω σωματικών προσόντων, δεν είναι ιδανικοί κωπηλάτες για την γαλέρα. Οι συμβάσεις αυτές λοιπόν, είναι μονόδρομος.
Καλές, αλλά λίγες και πρέπει να αναλογιστούμε τι γίνεται στο εξής. Γιατί σήμερα, έχει λίγους λαθρομετανάστες, αύριο μπορεί να έχει περισσότερους, αλλά και καθόλου. Τουρίστες όμως θα έχει πάντα. Από τους οποίους, όπως έχω γράψει δεκάδες φορές, κάποιοι βγάζουν τρελό χρήμα. Αυτούς να φορολογήσουν οι τοπικοί άρχοντες (άλλα λαμόγια αυτοί), να αγοράσουν ασθενοφόρα και να προσλαμβάνουν Διασώστες, για να καλύψουν τις ανάγκες τους. Άσχετα με αυτό που θα κάνει το Υπουργείο για μόνιμο προσωπικό.
Αυτός πρέπει να είναι και ο δικός μας στόχος. Να πιέσουμε για παρόμοιες εφικτές λύσεις και όχι να χοροπηδάμε σαν τις μαϊμούδες στην Αριστοτέλους, ζητώντας χιλιάδες προσλήψεις, γνωρίζοντας από πριν ότι αυτό δεν πρόκειται να γίνει ποτέ. Γιατί όσο εμείς κάνουμε συνδικαλισμό εκ του ασφαλούς, κάποιοι συνάδελφοί μας περιμένουν χρόνια για ένα μεροκάματο.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

για γράψε περισσοτερα για το τι παίζει με το κεελπνο γιατί με ενδιαφερουν ως νεο-προσληφθέντα

Κυριάκος Σιδηρόπουλος είπε...

Επειδή εκφράστηκαν αντιρρήσεις για τον θεσμό, προσπαθώ να δω το ζήτημα από την δική σας πλευρά. Θεωρώ ότι είναι καλύτερα μια σύμβαση ορισμένου χρόνου στο αντικείμενό σου, από το να κάθεσαι και να περιμένεις πότε θα σε προσλάβει το ΕΚΑΒ. Μάλιστα, καταθέτω την πρόταση για επέκταση του θεσμού, μέσω άλλων φορέων, όπως είναι οι Δήμοι και οι Περιφέρειες, όχι μόνο εξ αιτίας του μεταναστευτικού, αλλά για κάλυψη και άλλων εποχικών αναγκών, όπως είναι ο τουρισμός.