Translate

Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2018

Ου μετανοείν, αλλά προνοείν, δει άνδρα σοφόν.

Μεθαύριο Κυριακή θα γίνει το συλλαλητήριο για το Μακεδονικό. Τι θα γίνει εκεί; Από πλευράς επεισοδίων και τραυματιών ρωτάω. Το πιο πιθανό είναι τίποτα, αφού η Αστυνομία δεν θα επιτρέψει στους κουκουλοφόρους να επιτεθούν στους διαδηλωτές και στους ναζί να δημιουργήσουν κλίμα.
Όμως η δουλειά του ΕΚΑΒ, δεν είναι να κάνει παρακλήσεις και ευχέλαια, αλλά να σχεδιάζει την αντιμετώπιση συμβάντων, με Μαζικές Απώλειες Υγείας. Τα άλλα δύο αντικείμενα είναι, η αντιμετώπιση επειγόντων και η εκπαίδευση, αλλά αυτά τα έχουμε απωλέσει προ πολλών ετών. Την Αντιμετώπιση Καταστροφών όχι ακόμη, επειδή δεν συμβαίνουν τέτοιες στην Ελλάδα.
Ας δούμε τα πράγματα με την σειρά.
Πόσο κόσμο θα έχει; Στην Θεσσαλονίκη, ο κόσμος υπολογίστηκε (αντικειμενικά, με δορυφορικές λήψεις) σε 300 με 350 χιλιάδες. Στην Αθήνα, δεν ξέρω αν συγκεντρωθεί το 1 εκατομμύριο που ελπίζουν οι διοργανωτές, αλλά 500 χιλιάδες θα είναι σίγουρα. Από Σύνταγμα, μέχρι αρχές Πειραιώς, μέχρι το Μουσείο προς Πατησίων και μέχρι αρχές Συγγρού.
Πως αντιμετωπίστηκαν παρόμοιες συγκεντρώσεις με επεισόδια στο παρελθόν; Όποιο ασθενοφόρο πήγαινε να παραλάβει τραυματία, ήθελε μία ώρα να μπει και να βγει και άλλη μία να πάει στο Νοσοκομείο και να επιστρέψει, γιατί σιγά μην σκοτωθούν οι συνάδελφοι να επιστρέψουν στον χαμό και στο δακρυγόνο. Αν δηλαδή, έχεις διαθέσει 8 ασθενοφόρα και έχεις 8 τραυματίες ταυτόχρονα, έχεις χάσει όλη την δύναμη για 2 ώρες.
Το μεγάλο πανηγύρι γίνεται με τους εθελοντές, οι οποίοι σκίζονται να προσφέρουν, αλλά έχουν ηλίθιους επικεφαλείς. Οι οποίοι στήνουν Γραμμή Αντιμετώπισης, στο κέντρο της Καυτής Ζώνης! Στην Πλατεία Συντάγματος, στο κέντρο των επεισοδίων. Είτε επειδή είναι άσχετοι, είτε για να είναι μέσα στα πλάνα των καναλιών. Και εκτός Ζώνης να τραυματιστεί κάποιος, αυτοί τρέχουν με φορεία και τον μεταφέρουν μέσα. Εκεί οι τραυματίες δέρνονται, ψεκάζονται και ληστεύονται.
Τι θα μπορούσαμε να κάνουμε; Να στήσουμε δύο Γραμμές αντιμετώπισης. Μία στο Ζάππειο, προσβάσιμη για τα ασθενοφόρα, από Βασ. Όλγας και Ηρώδου Αττικού, αλλά και πεζών από Βασ. Αμαλίας. Και μία μικρότερη στο Πεδίο Άρεως, για ασθενοφόρα που φεύγουν προς Πατησίων. Με αυτό τον τρόπο, ούτε το 5% των θυμάτων δεν θα καταλήξει στο Νοσοκομείο, αλλά και όλα τα οχήματα θα είναι διαρκώς διαθέσιμα.
Γιατί δεν το κάνουμε; Επειδή πιστεύουμε ότι ακόμη και σε περίπτωση επεισοδίων, ο καλός Θεός του ΕΚΑΒ, δεν θα επιτρέψει να πεθάνει κάποιος. Γιατί μόνο τότε αναζητούνται ευθύνες και υπεύθυνοι. Και μόνο τότε την πληρώνει κάποιος. Ξεκινάνε τα κανάλια να ζητάνε ευθύνες από τους διάφορους Υπουργούς και εκείνοι με την σειρά τους, κοιτάνε προς τα κάτω την ιεραρχία, για να επιλέξουν ποιος θα την πληρώσει.
Θα γίνουν τελικά επεισόδια; Οπωσδήποτε ναι. Το είδος όμως μας ενδιαφέρει. Η έκταση και η ένταση. Ακόμη και λόγω του συνωστισμού, θα έχουμε λιποθυμίες. Για το ΕΚΑΒ και το ΕΤΙΚ, ήταν μια καλή περίπτωση άσκησης, σε κάθε περίπτωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: